Actualitate

Astăzi este Anul Nou pe stil vechi. Ce istorie are această sărbătoare

Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar în 46 î.Hr., intrând în uz în anul 45 î.Hr. (sau 709 ab urbe condita). Acest tip de calendar a fost ales după consultări cu astronomul Sosigenes din Alexandria și a fost cel mai probabil calculat prin aproximarea anului tropic.

De menționat este faptul că înainte de Hristos existau două moduri de calculare a timpului. Unul se referea la metoda egiptenilor, altul al romanilor. Totuși exista mereu o diferență de 10 zile între cele două. Dar așa cum am remarcat mai sus, în timpul împăratului roman Iulius Cezar, a fost adoptat un sistem numit Calendarul Iulian. Ulterior, acesta a fost folosit de întreaga creștinătate, timp de 15 secole.

Calendarul Gregorian, însă, a rezultat în urma unei reforme adoptate în 1582 de către Papa Gregorian al XIII-lea. Astfel s-a decis suprimarea a zece zile din calendar. Astfel, Calendarul Iulian a fost îndreptat în cadrul Consfătuirii interortodoxe de la Constantinopol, din anul 1923. Acesta a devenit mai corect decât cel Gregorian, întrucât se adopta sistemul anilor bisecți, cu o zi în plus adăugată din patru în patru ani. Acest nou calendar a fost numit neo-iulian sau constantinopolitan. Nu toate bisericile au adoptat acest nou calendar. Cele care au rămas cu acel calendar iulian neîndreptat sunt Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă, mănăstirile din muntele Athos.

Astfel, nu doar Crăciunul este decalată (din 25 decembrie în 7 ianuarie), ci și Anul Nou (din 1 în 14 ianuarie). Așadar, astăzi 14 ianuarie este marcat Anul Nou pe stil vechi/Sfântul Vasile.

Sărbătoarea de Sfântul Vasile este celebrată de către creștinii ortodocși și spune cum va fi întregul an. Se consideră că așa cum este musafirul (semănătorul) din această zi, bogat sau sărac, așa va fi omul tot anul.

Pe 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncând cu boabe de grâu, grăunțe de porumb, ovăz pentru a binecuvânta mai multe gospodării și familii. Semințele care cad în ogradă sau locuință simbolizează credința într-un an mai prosper și o roadă bogată.

De menționat este fapt că unica diferență între cei care respectă sărbătorile de ritual vechi și cei care urmează calendarul gregorian constă în faptul că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme.

Singura sărbătoare pe stil nou care respectă vechiul calendar iulian este Paștele, însă deși are ca punct de reper data din calendarul iulian, aceasta se stabilește în funcție de calendarul nou.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *