Actualitate

Atmosferă uşor hitleristă în Rusia lui Putin. „Siloviciok”, locul de joacă în care copiii învaţă ABC-ul războiului de „eliberare”

„Un loc de joacă militaro-patriotic pentru copii a reaprins dezbaterile cu privire la militarizarea tinerilor ruși, pe fondul eforturilor președintelui Vladimir Putin de a cimenta patriotismul ca o idee națională unificatoare”, scrie The Moscow Times.

Utilizatorii rețelelor sociale au intrat în polemică după apariţia imaginilor cu locul de joacă „Siloviciok”, deschis în această vară în orașul Arhanghelsk. Carusel cu tancuri în loc de animale, maşini ori avioane, balansoar pictat cu avioane de război și alte echipamente vopsite în verdele de armată și cu diverse simboluri militare.

„Nu se insuflă patriotismul încă din copilărie, ci dragostea pentru război”, a scris activistul și bloggerul Ilia Varlamov, comentând un panou de la „Siloviciok” care înfățișează copii îmbrăcați în uniformă.

Administratorii locului de joacă au respins criticile, pe care le consideră rodul opoziției liberale care îl susține pe marele critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi. În prezent, Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se recuperează în Germania, după ce Berlinul a acuzat Moscova că a încercat să-l otrăvească pe opozant cu Noviciok.

„Suntem criticați pentru că le oferim jocuri copiilor cu evidente nuanțe militariste. Nu aducem pe nimeni cu forța aici. Cui nu îi place îşi poate găsi un alt loc de joacă”, a declarat Svetlana Vlasova, care conduce clubul militar-patriotic Orden din Arhanghelsk, aflat în spatele „Siloviciok”.

Potrivit femeii, amenajarea „Siloviciok” a fost inspirată de împlinirea a 75 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei naziste, în al doilea război mondial.

Cuvântul „Siloviciok” este un diminutiv de la cuvântul rusesc „siloviki”, care-i descrie pe membrii serviciilor militare sau de securitate din cadrul birocrației guvernamentale.

Dezbaterile aprinse privind militarizarea tinerilor ruși datează de la înființarea armatei tinerilor de către Putin, în 2015, gest care a dus la comparații nefavorabile cu „Tineretul hitlerist”.

Anul acesta, Putin a mai făcut un pas, introducând istoria războiului și patriotismul în programa școlară națională. Anul trecut, Rusia a început să trimită minorii delincvenți în tabere de reeducare militar-patriotică. Tot în 2019, televiziunea de stat rusă a lansat un canal orientat spre tinerii telespectatori, cu o acoperire de 24/7 a celui de-al doilea război mondial.

Aceste eforturi au fost însoțite de un număr tot mai mare de știri despre școlarii ruși învățați să asambleze arme și să mărșăluiască în timp ce îmbracă uniforme militare și țineau machete de puști”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *