Cultură

Au pus BAC-ului capacul

Ziua de ieri, 30 iunie, a fost un adevarat calvar pentru cei 32 de mii de absolventi, inclusiv din colegii si universitati – anul compensator, dar si pentru elevii din stanga Nistrului care au sustinut in acest an bacalaureatul. Zeci de absolventi asteptau in fata fiecarei institutii rezultatele examenelor, pe care Ministerul Educatiei si Tineretului a promis initial ca le va anunta luni, la ora 14.00, iar apoi – marti, la ora 9.00, ca pe urma sa declare ca le va face publice la ora 14.00.

Dis-de-dimineata, in fata Liceului „Spiru Haret” din capitala era mai multa lume. Unii liceeni au venit cu parintii. Apoi, cand au aflat ca rezultatele vor fi anuntate mai tarziu, o buna parte dintre ei s-au imprastiat, urmand sa revina dupa masa. „Faptul ca afisarea rezultatelor se amana din zi in zi si din ora in ora e foarte stresant. De fapt, noi nu intelegem de cat timp e nevoie sa controlezi niste teste, ca sa anunti rezultatele. Ceva nu merge la minister”, a opinat una dintre absolvente, Gabriela Voda, care astepta notele impreuna cu colegele ei, Anastasia Budac, Veronica Iacob si Marina Guzun. „Ieri, am asteptat la fel, ni s-a spus sa venim azi, dar nu suntem siguri ca le vom afla”, a mai opinat ea. Intre timp, si-a facut aparitia directorul liceului, Victor Ambroci. El ne-a spus ca institutia are 119 candidati la bacalaureat care asteapta rezultatele cu nerabdare.

La Liceul Teoretic „Gh. Asachi” – aceeasi situatie. Proaspatul absolvent Marcel Marin ne-a amintit ca, de fapt, BAC-ul a calcat cu piciorul stang. Atunci, pe 15 iunie, softul ministerului a fost blocat, iar dupa ore in sir de asteptare, elevii au fost anuntati ca vor sustine examenul a treia zi.

Contactata de noi, Valentina Miron, director-adjunct al Agentiei de evaluare si examinare din cadrul Ministerului Educatiei si Tineretului (MET), ne-a spus ca borderourile cu note, cu semnatura presedintelui comisiei de evaluare si cu stampila centrului de evaluare, vor fi afisate in fiecare centru de bacalaureat. La ora 14.00 insa, directorii de licee din capitala continuau sa mai astepte la Directia generala a educatiei, tineretului si sportului (DGETS). Rezultatele au venit partial, doar pentru unele examene, abia la ora 16.00. In aceeasi zi, ei urmau sa le obtina in intregime si sa le afiseze pe toate, pana-n seara, pentru ca, incepand de astazi dimineata, timp de 48 de ore, elevii care nu vor fi de acord cu notele primite sa aiba posibilitate sa depuna cerere de contestare. „Acestea vor fi depuse in fiecare centru de examinare, pentru fiecare disciplina in parte”, a spus sefa DGETS, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb. Asa precum activeaza ministerul, absolventii de licee din raioane vor primi rezultatele la BAC mai tarziu. Potrivit mai multor directori, examenele de BAC din anul curent au fost o adevarata bataie de joc. De fapt, intr-un an electoral, cand comunistii sunt in agonie, ei nici nu se asteptau la mai mult…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *