Timpul.md

Film 18 Mai 2010 | 11:10

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" in premiera, astazi, la Cannes

 Pelicula "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" regizata de Andrei Ujica, povestea anilor de glorie ai dictatorului, cand Richard Nixon si Charles de Gaulle au venit la Bucuresti, va fi prezentata astazi, in premiera mondiala, la Cannes.

 Pentru a realiza filmul de 180 de minute, Andrei Ujica si echipa sa au vizionat peste o mie de ore de inregistrari din arhiva TVR si de la Arhiva Nationala de Filme. Regizorul spune ca a dorit sa "cunoasca omul din spatele personajului istoric" care i-a marcat tineretea, scrie NewsIn.

In imaginile de protocol, Ujica a gasit si fisuri in portretul dictatorului - o lacrima, un gest necontrolat. "Dictatorul s-a umanizat", a spus regizorul, care nu crede in "ideea comoda ca dictatorii secolului XX sunt monstri".

"E o noua forma de film, e o confuzie aici, filmul nu e un documentar in sensul uzual al termenului. Filmul este o demonstratie ca azi dispunem de atatea imagini istorice incat se poate transpune in miscare fluxul istoriei fara interventie de afara. Filmul nu are un text, nu exista un comentariu. E ca un film artistic in care personajele se joaca pe ele insele", a declarat regizorul pentru Realitatea TV.

"Autobiografia lui Ceausescu" nu este singurul film despre perioada comunista regizat de Ujica. El se alatura peliculelor "Videograme dintr-o revolutie", din 1992, si "Rupt de prezent", din 1995. La Cannes, documentarul este prezentat in afara concursului. ,,Autobiografia lui Ceausescu'' va ajunge in cinematografele romanesti in aceasta toamna.

Andrei Ujica, in varsta de 58 de ani, traieste din 1981 in Germania.

Sursa: 9am.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus