Timpul.md

UE / Nato 24 Ianuarie 2011 | 05:24

Azi primim Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, care soseşte în vizită de lucru la Chişinău, va transmite azi prim-ministrului Vlad Filat Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize RM-UE. Cei doi oficiali vor furniza detalii despre document în cadrul unei conferinţe de presă comune.

Azi, Cecilia Malmström se va întâlni şi cu Alexei Roibu, ministru al Afacerilor Interne, iar mâine va participa la deschiderea oficială a conferinţei internaţionale „Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm: sinergii pentru îmbunătăţirea mobilităţii şi consolidarea securităţii”.

Marţi, Comisarul european se va întâlni cu Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar al R. Moldova, va vizita Centrul pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Centrul de plasament temporar al străinilor, secţia consulară a Ambasadei României.

În ajunul acestei vizite, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a declarat pentru un post de televiziune că RM a îndeplinit deja 64 la sută din prevederile Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize şi este convins că „până la finele anului 2012 cetăţenii noştri vor putea circula fără vize în statele UE”. „Nu este o declaraţie populistă, mai ales că mai mulţi oficiali europeni au vorbit că este un termen realist”, a precizat Iurie Leancă.

Valeriu Gheorghiu, şeful Direcţiei pentru integrare europeană din cadrul Ministerului de Externe, a declarat pentru presă că Planul de acţiuni conţine două etape. Prima se referă la cadrul legislativ, care să asigure ordinea de drept, managementul frontierei şi gestionarea fluxurilor migraţionale. A doua parte conţine acţiuni concrete, care vor fi monitorizate de către Comisia Europeană. „O parte din deficienţele care au existat noi deja le-am exclus. Din moment ce UE constată că noi îndeplinim toate condiţiile, va fi adoptată hotărârea Consiliului UE care va zice că de la data cutare cetăţenii RM vor avea dreptul la liberă circulaţie”, a explicat Valeriu Gheorghiu.

Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere că termenul anunţat de ministrul moldovean de Externe este unul real, dar numai în condiţiile în care RM va avea o guvernare pentru patru ani.

Amintim că Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM a fost aprobat de UE la 16 decembrie 2010. Atunci premierul Vlad Filat spunea că moldovenii ar putea călători fără vize în UE în 18 luni de la semnarea documentului.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus