Timpul.md

Economie 11 Iulie 2010 | 09:14

Băsescu: Trebuie dat TVA-ul înapoi jos, dar impozitate pensiile cu 16%

 Preşedintele a făcut această declaraţie ca răspuns la rugăminţile unei bătrâne de a nu scădea pensiile, în timp ce Băsescu vizita comuna Doljeşti, afectată de inundaţii. În schimbul scăderii TVA, pentru a fi acoperit deficitul bugetar, preşedintele a spus că trebuie impozitate pensiile. Creşterea TVA cu 5%, respectiv până la 24%, a fost introdusă de guvern de la 1 iulie după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor cu 15%

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Doljeşti, că trebuie diminuată Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) , dar că e necesară totodată impozitarea tuturor pensiilor. Băsescu i-a răspuns unei bătrâne care se plângea că s-a scumpit pâinea, că aceasta s-a scumpit la creşterea TVA. "Dacă trăim la ţară, putem să ne facem pâine" - a spus Băsescu.

Sinistraţii din Doljeşti s-au plâns şefului statului că majorarea TVA-ului, la 24%, i-a împovărat. "Trebuie dat TVA-ul înapoi, dar să ştiţi că toate pensiile vor fi impozitate cu 16%", a declarat Traian Băsescu.

De altfel, preşedintele declarase încă de miercuri, într-un interviu la Radio Români Actualităţi, că el consideră creşterea TVA drept o greşeală: "Nu sunt un susţinător al creşterii TVA. În opinia mea, a fost o greşeală că n-a operat acolo unde este cancerul în buget. Avem nişte zone cancerigene. Procentul extrem de ridicat cu salariile din sectorul bugetar şi procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizăm în zona socială", a declarat Traian Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a declarat tot atunci că este de acord cu impozitarea tuturor veniturilor cu 16%, cât este cota unică:

"Mi-am asumat tot oprobiul anunţului cu reducerea pensiilor. Exista şi altă variantă: impozitarea pensiilor, mai exact cota unică introdusă la pensii. Eu nu spun că pensionarii au venituri suficiente, dar privind pe statisticile oficiale din 2007, sărăcia la nivelul pensionarilor este de 15%, iar în zona celor tineri este de 37%. Cred că a venit timpul să ieşim din clişee şi din poveşti. Sunt adevăruri care trebuie spuse. Am făcut pensia minimă garantată de 350 de lei. 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodată au devenit pensionari ai bugetului de pensii. Oamenii aceştia sunt în cea mai mare parte din mediul rural, oameni care trăiesc din economia naturală, au câteva găini, un animal, un porc, pământ. Eu nu spun că trebuie tăiată această pensie. Nu cred că există venit în România care nu trebuie impozitat. Sper ca, de la 1 ianuarie, Guvernul să nu mai vină cu o măsură de genul mai mărim TVA-ul cu câteva procente şi să nu introducă impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii", a declarat Băsescu, miercuri, la RRA.Sursa: Realitatea.net

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus