Timpul.md

Ultima oră 26 August 2014 | 19:40

BERD ne oferă un împrumut de 120 de milione de euro pentru proiectul "Livada Moldovei"

Banca Europeană de Investiţii va oferi Republicii Moldova un împrumut de 120 de milioane de euro pentru implementarea proiectului “Livada Moldovei”. Proiectul de lege privind ratificarea contractului de finanţare a fost aprobat astăzi de Guvern.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de cinci ani. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov a declarat la şedinţa Guvernului că printre beneficiarii proiectului vor fi aproximativ 300 de agenţi economici şi circa 52 de mii de gospodării ţărăneşti care activează în sectorul horticol din Moldova.

Proiectul în cauză urmăreşte crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova şi oferirea noilor oportunităţi de finanţare în condiţii avantajoase agenţilor economici.

Obiectivele generale ale proiectului vizează în particular dotarea cu sisteme de irigare şi anti-grindină a livezilor, modernizarea şi tehnologizarea proceselor post-recoltare şi procesare a producţiei horticole, dezvoltarea infrastructurii post-recoltă pentru produsele în stare proaspătă, dezvoltarea pepinierelor pentru producerea materialului săditor autohton, îmbunătăţirea controlului sanitar şi fitosanitar, diversificarea pieţelor de desfacere.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, producţia horticolă în stare proaspătă a asigurat în anul 2013 circa 15 % din veniturile de export, devansînd la acest capitol toate celelalte sectoare ale economiei. În ultimii 10 ani valoarea exporturilor produselor sectorului horticol a sporit de 4,3 ori, depăşind rata creşterii exporturilor totale.
 
Sursa: moldpres.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus