Opinii și Editoriale

Biserica – sluga la doi stapni?


Coalitia de guvernamant PCRM-PPCD s-a remarcat prin faptul ca in perioada 2005-2009, cat a fost la guvernare, RM a promovat o politica antiromaneasca si antieuropeana (anti-NATO) desantata. In acesti patru ani, RM a intrat definitiv in sfera de influenta a Rusiei. Un rol aparte in fixarea RM pe orbita imperiala a Rusiei l-au jucat Biserica rusa, Vladimir Voronin, prietenul si aliatul politic al lui Rosca, dar si al „fratelui” Vladimir Kubreakov, „specialist” in problemele Mitropoliei Basarabiei.

Sa notam in context ca lui Voronin i-a fost inmanata personal de catre raposatul patriarh al Moscovei, Aleksii, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Vizita acestuia la Chisinau a fost organizata la nivel statal, cu atata pompa si fast incat nici Papa de la Roma nu s-ar fi bucurat de o asemenea atentie. Nimeni dintre fruntasii pepecedisti, inclusiv Kubreakov, nu a protestat atunci.

Recent, acelasi Kubreakov s-a aratat nemultumit de faptul ca „in ziua de 14 octombrie, la slujba de la Catedrala Nasterea Domnului din Chisinau, alaturi de IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove, a participat si „primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, insotit de functionari publici”. Iata ce scrie Kubreacov in continuare: „Nimic nu ne-ar deranja in aceasta situatie. Atata doar ca raspunsul fiecaruia, cand este vorba de cele sufletesti si ale lui Dumnezeu, trebuie sa fie „Da, da. Nu, nu”, cum ne invata si ne porunceste Mantuitorul Hristos.

Cand faci insa politica, degeaba spui ca esti roman (si inca ce fel de roman!), daca esti supusul Patriarhiei uzurpatoare de langa Kremlin, binecuvantatoarea banditului Smirnov si a armatelor de ocupatie”. Oricine se poate revolta pe acest subiect, numai nu Kubreakov. Trebuie sa ai obraz gros si sa fii un cinic si un fariseu total, ca sa afirmi asa ceva. Kubreakov si ortacii lui patru ani l-au sprijinit, cu vorba si cu votul, pe cel care a fost supusul de buna voie al „Patriarhiei uzurpatoare de langa Kremlin, binecuvantatoarea banditului Smirnov si a armatelor de ocupatie”.

In acesti ani Kubreakov nu si-a adus niciodata aminte de porunca Mantuitorului si in loc de „Da, da. Nu, nu”, a spus cand „Da”, cand „Nu”, in functie de dispozitia si ordinele generalului Voronin. De ce Kubreakov nu a spus nici DA, nici NU cand partenerul lui de coalitie se pupa cu patriarhul Bisericii ruse?

Intr-o chestiune Kubreakov are, totusi, dreptate: „Afilierea bisericeasca si comuniunea spirituala a oricarui politician din RM cu o Patriarhie sau alta, scrie el, are valoare de test. Nimeni nu poate fi sluga la doi stapani”. Gura pacatosului adevar graieste. Intr-adevar, e vorba de un test – nimeni nu poate fi sluga la doi stapani. Primul care nu a trecut acest test a fost Kubreakov. Patru ani el a fost sluga la doi stapani. Acum, se pare, il slujeste doar pe unul. Numai ca nu stim pe care…

Si, totusi, problema exista… O radioascultatoare recunostea la „Vocea Basarabiei” ca, dupa ce l-a vazut pe primarul Dorin Chirtoaca alaturi de IPS Vladimir, nu mai intelege ce politica se face in RM… Problema exista si, direct sau indirect, vizeaza si imaginea AIE din care face parte si PL, al carui vicepresedinte e Dorin Chirtoaca. Problema relatiilor dintre Stat si Biserica nu e noua. Cu toate ca, potrivit Constitutiei, Statul e despartit de Biserica, intre conducatorii acestora au existat intotdeauna „relatii” si o anumita „colaborare”.

Iar in timpul regimului Voronin, Biserica s-a produs si ca un important agent electoral, unii preoti facand deschis propaganda pro-comunista. Primele persoane din stat erau aratate la televizor cu lumanari uriase in maini alaturi de mitropolit. Uneori, unii chiar luau cuvantul in fata enoriasilor, din fata altarului. Faptul nu putea sa nu starneasca indignarea unei parti a presei (inclusiv a FLUXULUI de pana la 4 aprilie 2005) si a opinii publice.

Sa nu le treaca prin gand sa repete ce au facut comunistii!

Serafim Urecheanu,
prim-vicepresedinte al Parlamentului, ex-primar de Chisinau

Daca suntem crestini, de ce n-ar participa? Si-apoi, mitropolitul este al Chisinaului si al intregii Moldove, iar Dorin Chirtoaca e primarul capitalei. Nu este binevenit atunci cand demnitarii de stat vorbesc de pe amvon, fac agitatie pentru alegeri etc. Dar de data asta, pare-mi-se, dl Chirtoaca a vorbit de pe scarile Catedralei… De aceea, nu vad nimic rau. E adevarat ca noi nu trebuie sa repetam greselile pe care le-au comis comunistii, politizand exagerat biserica. Eu cred ca enoriasii trebuie singuri sa hotarasca ce au de facut si cum au de facut. Faptul ca IPS s-a cam prea politizat in ultimii ani e stiut, dar cred ca trebuie sa-i dam o sansa sa revina la statutul sau suveran, independent in tara, nu sa declaram razboi si pe aceasta cale.

Vladimir Besleaga, scriitor

Daca sunt invitati si au tangente cu anumite evenimente – de exemplu, daca are loc o ceremonie religioasa in Chisinau -, primarul e in exercitiul functiunii si participa. Si este de datoria lui sa participe, fiindca, totusi, suntem crestini. Dar cand vin ateii si se baga in biserica si sting lumanari si vor sa apara numai in scopuri electorale si demagogice, este o porcarie mare. Sau, sa zicem ca undeva primarul se duce la o intreprindere, cum a fost sfintirea abatorului, daca va amintiti. Va inchipuiti ce idiotenie? S-a sfintit abatorul, unde se sacrifica animalele! Acestea sunt caricaturi… As aminti si despre comunistii care mergeau la biserica si tineau lumanari, iar in suflet il aveau pe diavolul. Era un fariseism. Si acest lucru nu doar dauna imaginii functionarului public, ci sfida bunul-simt. Era un calugar care, prin anii ’50-’60, activa la Harjauca. El a lasat niste previziuni foarte interesante. Dupa un turneu prin locurile acelea, niste corespondenti au scris ca respectivul calugar a spus ca „bisericile se inchid acum, dar comunistii o sa cada si ele se vor deschide. Dar vor veni iarasi la putere si vor incerca sa-l izgoneasca pe Dumnezeu din biserici”.

Protoiereu Pavel Borsevschi, Mitropolia Moldovei

Fiecare om care este crestin, adica botezat, are simtul datoriei fata de mantuirea propriului suflet, indiferent de functia pe care o ocupa – demnitar, maturator, preot sau mitropolit. Numaidecat la slujba de duminica, care incepe de sambata seara, de la asfintitul soarelui, cu vecernia, trebuie sa participe. Cel care nu participa, chiar daca e premier, presedinte de tara sau parlamentar, dupa sfintele canoane nu mai este crestin. Il lasa ingerul pazitor… E altceva cand demnitarii vor sa-si faca si la biserica imagine si incep sa speculeze – cauta sa-i vada lumea, sa puna manutele lor la sfesnice, sa fie numaidecat alaturi de cei care slujesc la altar; altii vor ca atunci cand vin si se duc sa bata clopotele. Cei care cauta locuri de cinste in biserica sunt in afara oricarui fel de cinste. Biserica e lumea lui Dumnezeu, unde nu este nici vladaca, nici opinca, unde toti suntem egali in fata Lui. Si sa nu le treaca prin gand sa speculeze vreodata cu biserica, asa cum au facut-o pana acum cei care au fost, fratii comunisti. Ei au incercat sa faca din Mitropolia Moldovei biserica lor. Dar in biserica vorbeste preotul, arhiereul, mitropolitul, ceilalti tac. Inclusiv demnitarii. Si tare ma deranja cand Voronin incepea sa vorbeasca dupa ce se termina liturghia…

Protoiereu Petru Buburuz, Mitropolia Basarabiei

Alaturi in altar? Daca au iesit afara, mitropolitul impreuna cu oficialul, si spun unul un cuvant, altul un cuvant, nu-i nimic rau. Ei sunt datori, ca sefi – unul in haine crestine, altul in civil -, sa se adreseze la lume. Nu vad nimic deosebit aici. E bine daca este intelegere. In ?ara Romaneasca mitropolitul era intotdeauna alaturi de domnitor. Alta problema e ca unii folosesc acest lucru in folosul lor. Dar, de fapt, asa totul e normal – unde-i poporul, acolo trebuie sa fie si conducatorii. Daca sunt crestini, au dreptul sa fie la biserica, numai daca nu o fac fatarnic.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *