Opinii și Editoriale

Buturuga mica rastoarna economia macro

Am citit articolul Sorinei Stefarta „Politia rutiera, intre „cand ia” si „cand nu ia”. Eu l-as fi intitulat „Cand ia si cand Da politia rutiera mita”. Explic de ce. Ce ar insemna intrebarea politistului: „Unde lucrati dvs.?”. E o intrebare care mi s-a pus si mie de multe ori. Care e sensul acestei intrebari cand „omul legii” constata ca ai incalcat regula? E simplu: el vrea sa inteleaga daca sa ceara ori sa dea mita.

Cum sa dea?.. Simplu – nu aplica legea, face un favor, pentru ca lucrezi acolo sau acolo, pentru ca esti cutare sau cutare. Ce inseamna cand cineva incalca legea, apoi scoate o legitimatie si politistul „bun la inima” ii face un favor?.. Inseamna mita pe care o dau politistii de foarte multe ori nu pentru ca sunt buni la inima, ci pentru ca sa poata lua de la altii pentru sine.
Daca dorim cu adevarat sa facem ordine, trebuie exclus dreptul de a da mita, oricare ar fi aceasta.

Sa fie pusi toti in conditii egale si atunci se vor sesiza la sigur (inainte de toate, cei cu legitimatii) ca unele reguli de circulatie nu corespund realitatii, fapt ce-i stimuleaza pe politisti sa ia si sa dea mita. De ce orasul se sufoca de ambuteiaje si nu e niciun politist la intersectii, dar apar cu multa obraznicie si cinism pe traseu, unde si-au instalat semne de circulatie care constata… mici abateri la soferii „mici”?

Cine si in ce mod a stabilit utilitatea si necesitatea anumitor restrictii in anumite zone? Exista harta strazilor si a zonelor cu grad de pericol sporit unde e necesara prezenta urmasilor lui Papuc? Din cate vad in toata ziua, sunt tot aceiasi, acolo unde stiu ei ca e „mai bine” si tot cu aceleasi metode de a da si a lua mita. „Custile” politiei rutiere de la intrarile in oras sunt de pe timpul comunistilor vechi, dar s-au folosit de ele si ultimii comunisti. In special, le-au fost utile in campania electorala, desi le „lichidase” inca ministrul Mejinschi.

Ca cetatean, apreciez faptul ca dl ministru Catan e singurul (deocamdata) dintre nou-alesi care s-a pronuntat radical pentru schimbari si chiar a curatat prin „curte”. Dar e putin. Noi vrem mai mult! Deoarece pentru asta am votat! Domnul Catan e un om de valoare, un profesionist, dar ideea ca sunt putini politisti e gresita. Problema e alta – sunt putini politisti buni! Stiu ca bugetul e mic, cu atat mai oportuna este mentinerea numarului mic de politisti si cresterea eficientei lor. M-as fi bucurat sa aud ca vrea sa le creasca salariile – nu trebuie sa ne rusinam sa spunem lucrurilor pe nume.

Asta trebuie sa spuna (si sa rezolve) si premierul Vlad Filat, daca priveste lucrurile in perspectiva. Angajatii trebuie platiti bine (Domnia Sa stie aceasta), in special, cei cu functii de raspundere, indiferent ca e vorba de stat sau de sectorul privat. Cand politistii sau alti functionari au salarii simbolice, inseamna ca le dam „dreptul” de a-si „castiga” singuri restul… Parca aud replicile unora ca ei se ocupa de MACROECONOMIE!

Dar situatia data nu se formeaza oare din microeconomie?… Ma tem ca anume buturuga mica (micro-problemele) de care se ciocneste cetateanul simplu, care a votat schimbarea, poate rasturna carul asteptarilor noastre, dar nu inscaunarea lui Lupu ca presedinte cu orice pret…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *