Cultură

Calendar ortodox 9 ianuarie 2021. Un mare sfânt este sărbătorit astăzi

Calendar ortodox 9 ianuarie 2021. După mai multe sărbători mari, în calendar ortodox îl regăsim și pe Sfântul Polieuct, care a avut un rol important pentru religia noastră. Sfântul Polieuct este prăznuit de către Biserică Ortodoxă în fiecare an pe data de 9 ianuarie.

Sfântul Polieuct, 9 ianuarie

Polieuct a trăit în secolul al III-lea și a fost un ostaș al armatei romane. Prietenul cel mai bun al său, Nerah, era creștin și îl iubeau foarte mult pe Dumnezeu. La auzul veștilor referitoare la persecuțiile asupra creștinilor care se petreceau în acele vremuri, de teamă că își va pierde prietenul, Nerah îi spune lui Polieuct lucruri care îi dau de gândit și îl determină să o ia pe calea cea bună.

„Prea iubite Polieuct, porunca cea împărătească, care pretutindeni se citește, ne va aduce despărțirea unuia de altul; pentru că eu mă țin de credința creștinească, iar tu de păgânătatea elinească; și când mă vor luă la moarte, tu te vei lepăda de mine și mă vei lasa.”, a spus Polieuct.

Polieuct se convertește la creștinism și își arată iubirea față de Dumnezeu și de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Mai apoi urmează și distrugerea idolilor, respectiv a 15 persoane care nu credeau în Dumnezeu. Felix, socrul lui Polieuct, la văzul acestora îl imploră pe acesta să renunțe la creștinism și să îmbrățișeze obiceiurile păgâne. Datorită iubirii sale de Dumnezeu foarte mari, nu s-a lepădat de El.

Poliecut a refuzat avansurile socrului și nu a renunțat la Dumnezeu. Felix nu s-a dat bătut și a continuat să îl roage pe ginerele său să uite de creștinism. Văzând că Polieuct e de neînduplecat, Felix ordonă să i se taie capul. Polieuct este sărbătorit an de an la 9 ianuarie.

Troparul Sfântului Mucenic Polieuct Glasul 4

Mucenicul Tău, Doamne, Polieuct, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *