Timpul.md

Ultima oră 28 Iunie 2021 | 11:20

Candidaţii la succesiunea lui Merkel: Nord Stream 2 poate fi închis, dacă Moscova abuzează de el

 

Germania ar putea opri livrarea de gaze naturale ruseşti prin gazoductul submarin Nord Stream 2, în cazul în care Moscova nu respectă acordul sau foloseşte gazoductul pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei, susţine candidatul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) la succesiunea Angelei Merkel Armin Laschet, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Gazoductul reprezintă o sursă de tensiuni cu administraţia lui Joe Biden, care consideră că acesta acordă prea mare greutate preşedintelui Vladimir Putin, prin faptul că creşte dependenţa energetică a Uniunii Europene (UE) faţă de Rusia, ale cărei exporturi de gaze naturale urmează să se dubleze.

Gazprom şi partenerii săi occidentali au finalizat în proprţie de 95% şantierul gazoductului pe sub Marea Baltică, care ocoleşte astfel Ucraina şi o privează de venituri de pe urma tranzitului gazelor naturale ruseşti.

Armin Laschet, considerat un favorit la succesiunea Angelei Merkel în alegerile egslative din septembrie, când cancelarul se retrage, a îndemnat sâmbătă, într-o dezbatere televizată pe teme de politcă externă, ca gazoductul să fie finalizat.

Însă, dacă Rusia nu respectă regulile sau foloseşte gazoductul împotriva Ucrainei, ”putem întrerupe acest proiect, chiar dacă proiectul este terminat”, a avertizat el.

Ministrul german al Finanţelor Olaf Scholz, candidat la succesiunea lui Merkel din partea Partidului Social Democrat (SPD, centru-stânga) susţine aceeaşi linie.

”Tot ceea ce împiedică tranzitul de gaze naturale şi securitatea Ucrainei are consecinţe asupra livrărilor gazoductului finalizat”, a avertizat el.

Însă Annalena Baerbock, candidata Verzilor (ecologişti) în alegeri, creditaţi pe locul doi în sondaje de opinie şi care ar putea înlocui SPD într-o coaliţie cu conservatorii, şi-a reiterat opoziţia faţă de gazoduct.

”Imaginaţi-vă o iarnă în Europa”, a îndemnat ea. ”Nu putem spune: «acum nu mai aveţi gaze». Domnul Putin vrea să destabilizeze nu doar Ucraina, ci şi pe noi, ca europeni”, avertizează ea.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a apreciat miercuri că Nord Stream 2 este un proiect rusesc geopolitic care ameninţă securitatea Ucrainei.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus