Social

Ce le vom arăta turiştilor de Hramul oraşului?

Doar câteva clădiri din centrul istoric al capitalei au fost marcate ca monumente de arhitectură, deşi autorităţile promiteau să instaleze încă în prima jumătate a anului plăcuţe informative pe toate cele 250 de edificii istorice de importanţă naţională.

Până acum au fost instalate doar 24 de plăcuţe pe unele monumente de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni. Şeful aparatului primarului general, Lilian Carp, a explicat „întârzierea” prin lipsa de bani. „Atunci când vor fi transferaţi bani în acest scop, proiectul va fi finisat”, a spus Lilian Carp.

Responsabilă de producerea şi instalarea plăcuţelor este Uzina Mecanică „ARTMET”, întreprindere care a produs primele exemplare de probă. Acestea sunt create dintr-un plastic de culoare bronz, în strat dublu, şi un substrat de policlorură de vinil. Costul unei plăcuţe este estimat la circa 1700 de lei.

Potrivit şefei Secţiei marketing din cadrul Direcţiei locativ-comunale, Inna Zlîi, Uzina „ARTMET” a fost deja desemnată pentru executarea lucrărilor de instalare în urma licitaţiei ce s-a desfăşurat în iunie a.c., iar contractul a intrat în vigoare pe 1 septembrie. Din bugetul municipal au fost alocate 644 de mii de lei pentru acest proiect, iar valoarea contractului cu agentul economic constituie 472 de mii de lei. „S-a alocat o sumă mai mare pentru că s-au luat în considerare şi monumentele demolate şi cele încă neidentificate”, a explicat Ina Zlîi. Conform contractului, agentul economic trebuie să producă până în luna noiembrie încă 212 plăcuţe informative. Acestea vor fi instalate pe monumentele rămase nemarcate de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar apoi – pe edificiile de pe strada Puşkin şi celelalte străzi din centrul istoric.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *