Bună Dimineața

Ce mi-a plăcut la Gustar

Am mers, așadar, duminică la Furceni, care face parte din cadrul complexului turistic Orheiul Vechi. Mult oxigen, soare, râul Răut în preajmă, oameni veniți să petreacă un sfârșit de săptămână în sânul naturii și muzică bună.

Ce mi-a plăcut? Inițiativa. Ideea de a scoate lumea din casă și de a o aduce în câmp deschis. Așa notele crude și neatinse de tot felul de filtre sonore, cu care ne-a obișnuit marketingul muzical, sună mult mai organic. E una să mergi la un concert la Palatul Național și e cu totul altceva să fredonezi hituri întins pe păturică, ronțăind un popușoi copt chiar în fața scenei. Așa a fost pe parcursul a trei zile. Moldovenii noștri au nevoie de modele de comportament nonformal, spălat de costume la patru ace, prost asortate cu sandale din piele lăcuită. Aici publicul îmbrăcat în șorturi și tricouri boțite a ascultat muzică vie demnă de scena mare. Și toate au sunat și au arătat armonios.

Dacă printre scopurile urmărite de organizatori a fost promovarea muzicii live sorbite în aer liber, cu toată familia ori cu gașca, l-au atins. Mai mult chiar, revenirea în Moldova a artiștilor noștri, prinși mai mereu în turnee, a stimulat interesul pentru creația lor. „Sper să-l prind pe Vali Boghean, vreau ultimul lui CD. Nu, mai bine două, că vreau să-i trimit unul cu autograf lui frate-meu, în Belgia”, spunea un vizitator al Gustarului de anul ăsta.

M-am prins la ideea că moldoveanul nostru încă nu e pregătit să dea un ban pentru a intra la un eveniment cultural. Oricare ar fi el. Pentru că dacă a plătit tocmai 150 de lei pentru bilet, e musai să se aleagă neapărat cu ceva consistent. Consistent înseamnă pentru noi ceva de mâncat, băut sau îmbrăcat. „Hmm, nici măcar o bere gratis? Apoi dar pentru ce am plătit biletul?”

Eu am plecat acasă fericită, cu o carte, două perechi de cercei și un refren arhicunoscut din repertoriul Nicoletei Nucă. Fata asta talentată și frumoasă, cu o voce cărnoasă, bine stăpânită și, în același timp, suficient de sălbatică.

Au fost și lucruri care m-au întristat puțin, legate de logistică mai cu seamă. Dar nu voi vorbi aici despre ele. Poate că la anul, când veți merge și voi la Gustar, nu le veți regăsi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *