Economie

Ce poate face România pentru R. Moldova în domeniul economic

Conferinţa a beneficiat de prezenţa ministrului Economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, a ambasadorului RM, Iurie Reniţă, a preşedintelui Comisiei de Politică Externă din Senat Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat Viorel Badea, reprezentanţi ai mediului de afaceri. Ministrul Lazăr a apreciat că cea mai mare provocare pentru actuala guvernare din RM e schimbarea paradigmei economice. Oficialul de la Chişinău a arătat că 32% din PIB-ul RM este reprezentat de banii trimişi acasă de emigranţi şi este nevoie să fie oprit acest export de oameni şi să se treacă la exportul de produse şi servicii. Lazăr a spus că adevăratul „călcâi al lui Ahile” al RM e sectorul energetic, existând o dependenţă de 95% faţă de sursele externe. Aici colaborarea dintre România şi RM urmează să se materializeze prin interconectarea celor două ţări în domeniul electricităţii şi al conductelor de gaze naturale. Proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni se află în prezent în stadiul unui studiu de pre-fezabilitate, a precizat ministrul. Secretarul de stat în Ministerul Economiei de la Bucureşti, Constantin Stafie, a declarat că se doreşte obţinerea unei finanţări internaţionale pentru acest proiect până la sfârşitul anului 2011, urmând să fie realizat în perioada 2012-2014. Gazoductul Iaşi-Ungheni este un proiect ambiţios care îşi propune să poată transporta gazele naturale în ambele sensuri, RM mărindu-şi astfel capacitatea de ţară de tranzit între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană.

Filiera românească de investiţii

Ministrul Valeriu Lazăr a subliniat faptul că filiera românească pentru investiţiile străine în RM este extrem de importantă, mai ales în ceea ce priveşte companiile multinaţionale. El a menţionat că Guvernul din care face parte pregăteşte o agendă de privatizări foarte ambiţioasă pentru a putea mări volumul investiţiilor străine în RM şi a anunţat eventualii investitori români că RM va modifica regimul fiscal începând cu 1 ianuarie 2012 prin aplicarea unui impozit de 12% pe profit. Lazăr a subliniat că scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost o măsură de apropiere a guvernului comunist de mediul de afaceri, care însă nu şi-a atins scopul deoarece reinvestirea profitului era înţeleasă sub forma achiziţionării de automobile de lux.

Factorul politic

Senatorul Titus Corlăţean a semnalat faptul că există un imens culoar de oportunitate pentru RM în UE: în toate evaluările europene, Chişinăul a ieşit premiantul Parteneriatului Estic. Corlăţean a precizat că există posibilitatea ca în timpul preşedinţiei poloneze a UE să fie semnat Acordul de Asociere al RM cu UE. Acesta nu ar trebui să fie un Acord de asociere clasic, cu precizarea explicită a intenţiei de aderare. Însă RM, alături de grupul său de prieteni din UE, încearcă să obţină o clauză care să prevadă posibilitatea de aderare la UE. Tocmai acest Acord de asociere şi eventuala aderare la UE reprezintă un factor de predictibilitate şi stabilitate pentru mediul de afaceri.
Senatorul Viorel Badea a subliniat în prezentarea sa faptul că oamenii de afaceri din România nu trebuie să acţioneze exclusiv pragmatic în relaţia cu RM, deoarece permanent vor exista emoţii când va veni vorba despre ţara vecină – ceea ce constituie un mare avantaj. Senatorul Badea a încurajat companiile din România să participe la privatizările anunţate din RM, deoarece aceasta reprezintă o oportunitate unică în acest moment.

Bucureşti, 2 iunie 2011

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *