Cultură

Centenar Coroban. Omul de spirit

Rubrica ingrijita de Vladimir Besleaga

28. „Este un om de talent!”

La faimoasa plenara a CC al PCM din octombrie 1959, emisarul Moscovei Kostakov l-a acuzat pe redactorul-sef al revistei „Nistru”, George Meniuc, de faptul ca a publicat recenzia lui Coroban „O prefata agramata”.

„Ati fost acuzat de nationalism, dvs. si redactia care a permis sa apara materiale in care exista elemente de nationalism. Ati spus: desi are unele lucruri antisovietice (Meniuc asa ceva nu a afirmat, doar a recunoscut ca in recenzia lui Coroban se resimt unele note nationaliste – V.B.), el este bine intentionat. Ce fel de om bine intentionat, daca a scris lucrari antisovietice? Oare poate sa aiba un om doua suflete? Noi nu avem nevoie de oameni cu doua fete…”. Scundul, dar pieptosul om care era intelectualul George Meniuc, coborand de la tribuna, a raspuns scurt: „Este un om de talent!”. („Constiinta nationala”, p. 88)

29. Care-i memorabil?

Unul dintre tinerii doctoranzi se lauda mereu ca are multe articole scrise. Ascultandu-l, Vasile Coroban ne povesteste o intamplare ce a avut loc pana la 1940. Asadar, „era intr-un sat un tanar cam bicisnic. Si iata, comisia nu-l accepta pentru armata. Pana la urma l-a acceptat si… parintii lui primeau fotografii de la fecior – el, calare pe un armasar frumos, alb, cu coama lunga, gonind intr-o alergare nebuna! Si parintii, foarte bucurosi, aratau fotografia consatenilor. Intr-o zi, vine o fotografie de-a altui consatean – tot asa, de la armata si… tot calare. Aceeasi situatie, aceeasi poza. S-a aflat ca fotograful avea o macheta cu calul. Soldatul numai cat baga capul acolo si… gata poza!”. Iata si poanta lui Vasile Coroban: „Intr-adevar, tanarul acesta are multe articole scrise… Dar! Important este: care-i memorabil?”. (Dumitru Apetrii)

30. „Intr-adevar credeti ca Gorki…?”

Un alt moment interesant a fost cand Coroban a venit de la Moscova unde, la Editura „Sovetski pisatel”, se pregatea cartea „Romanul moldovenesc contemporan”. Intr-o zi, am cutezat sa-l intreb: „Ce-ati mai aflat nou pe la Moscova?”. Si dumnealui imi spune: „Am avut un moment foarte interesant cu o doamna, redactor la „Sovetski pisatel”. Ma intreaba ea intr-o zi: „Dvs. intr-adevar credeti ca Gorki este un mare scriitor?” Iar eu zic (am facut o pauza psihologica… cam lunga): „Nu prea cred chiar asa, dar… cum sa scrii altfel?” Da ea imi spune: „Coboram tonul si – gata!” Si am coborat tonul”. Era vorba de romanul „Mama”, iar doamna se referea la talentul de romancier al lui Gorki… Si zice Coroban: „Doamna aceea… mi-a parut foarte bine s-o cunosc. O doamna, se vede, de vita aristocratica… De o inalta cultura”. (Dumitru Apetrii)

31. …pe masa functionarilor ONU

?in minte ca, referindu-se la „Calugarita” lui Denis Diderot, Vasile Coroban zicea: „Uite! Cartea asta ar trebui sa fie pe masa membrilor (functionarilor) Organizatiei Natiunilor Unite. Sa o citeasca pentru ca sa vada ce se intampla cu noi in regimul totalitar. Acestia, care ne impun noua sa le spunem lor ce vor ei! Ne fac incriminari nefondate – absolut nefondate! Ne obliga sa recunoastem ceea ce nu este adevarat!”. (Lazar Ciobanu, fost student si coleg de serviciu la ASM al profesorului Vasile Coroban)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *