Timpul.md

Actualitate 26 Octombrie 2017 | 10:17

Centenarul Congresului militarilor moldoveni marcat la Chişinău / FOTO

Centrul de Cultură şi Istorie Militară desfăşoară, în perioada 23-26 octombrie curent, Conferinţa Ştiinţifică Internaţională cu genericul „100 de ani de la Congresul militarilor moldoveni: 20-27 octombrie 1917".

Potrivit şefului Centrului de Cultură și Istorie Militară, colonelul (r) Vitalie Ciobanu, la eveniment participă cercetători ştiinţifici şi academicieni din Polonia, România, Ucraina şi Republica Moldova. Principalele subiecte de discuţie ale conferinţei vizează Congresul Militarilor Moldoveni, Mişcarea naţională din Basarabia, dar şi Evoluţia situaţiei din Basarabia şi Rusia în istoriografie şi memorii.

Sursa a menţionat că programul activităţii cuprinde, de asemenea, o lansare de carte şi o expoziţie de fotografie tematică. Astfel, dr. Mihail Taşcă şi Gheorghe Vartic şi-au prezentat cărţile „Congresul Militarilor Moldoveni: 20-27 octombrie 1917. Studiu şi culegere de documente" şi, respectiv, „100 de ani de la deschiderea Frontului Românesc în Primul Război Mondial (1916-2016)".

Cu prilejul centenarului Congresului Militarilor Moldoveni, la Cimitirul Central Ortodox din strada Armenească a capitalei a fost oficiat un tedeum cu depuneri de flori la mormintele militarilor basarabeni participanți la Primul Război Mondial și Congresul Militar.

Evenimentul este organizat cu susţinerea Ministerului Apărării, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu", Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (București), Academiei Forțelor Armate „Alexandru cel Bun", precum şi Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei şi Institutului de Cercetări Juridice și Politice al instituţiei.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus