Actualitate

Ceva s-a intmplat la Chisinau

Duminica s-au desfasurat alegerile prezidentiale din Romania si referendumul in cadrul caruia cetatenii romani s-au pronuntat asupra viitoarei structuri a Parlamentului Romaniei si a numarului de deputati.
Miza prezidentialelor este depasirea grabnica a crizei politice si economice din Romania. Cetatenii romani din RM au avut la dispozitie 13 sectii de votare, patru la Chisinau si noua in provincie, ceea ce a condus la cresterea numarului de alegatori care s-au prezentat la urne.

„Pasaportul romanesc inseamna, inainte de toate, sa-ti asumi obligatia de cetatean”

Conform sondajelor de opinie, dintre cei 12 candidati inscrisi in cursa, Traian Basescu (PD-L), Mircea Geoana (PSD) si Crin Antonescu (PNL) au avut cele mai mari sanse de a deveni presedinte. Ieri, de la prima ora a diminetii, in preajma Ambasadei Romane, se crease o coada pana la Biserica „Sf. Teodora”. Sute de cetateni romani – tineri si mai in varsta, repatriati sau cu domiciliul in RM – isi asteptau rabdatori randul sa-si voteze viitorul presedinte. O buna parte dintre acestia erau veniti special pentru acest vot din raioane. Ion Sarban, presedintele Sectiei de votare nr. 171, din incinta Ambasadei, si-a exprimat satisfactia in legatura cu activismul cetatenilor nostri. El a subliniat interesul lor sporit fata de acest scrutin, comparativ cu precedentele doua. Spre seara, o buna parte dintre alegatori stateau la coada mai bine de patru ore.

A disparut frica…

Cetatenii romani au votat, de asemenea, si la Orhei, Nisporeni, Ungheni, Balti, Cahul, Giurgiulesti, Anenii Noi, Causeni si Soroca. Afluxul basarabenilor este dovada unui „dezghet” civic, o disparitie a fricii din ultimii ani de a participa la alegeri ca cetateni romani. Ionel Dumitru, presedintele Sectiei de votare nr. 179 Cahul, ne-a relatat despre afluxul de sute de oameni, in cursul zilei, pentru exercitarea dreptului la vot. Si la Balti, cetatenii romani au fost la fel de activi. Marea doleanta a acestora este sa vada, in sfarsit, deschise multasteptatele consulate ale Romaniei, unde sa nu mai stea la cozi infernale. Majoritatea oamenilor spera o schimbare in Romania, care ar influenta esential destinul RM. Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, ne-a declarat ca a votat pentru impulsionarea relatiilor dintre cele doua tari, care trebuie sa fie relatii cu adevarat dintre doua state romanesti. „Noul presedinte al Romaniei va trebui sa obtina o stabilitate politica, o buna imagine a Romaniei – nu doar culturala, ci si politica, si economica”.

„Pasaportul romanesc, ravnit atat de mult de cetatenii RM, nu este doar pentru a calatori si a-ti face interesele personale, ci pentru ca, inainte de toate, sa-ti asumi obligatia de cetatean. Astept de la viitorul presedinte sa aiba grija si de cetatenii romani care traiesc in afara granitelor Romaniei, in special de cei din RM. Romania este tara care ne poate ajuta enorm, in sensul facilitarii drumului nostru spre UE”, a spus Corina Fusu, presedinta Comisiei parlamentare cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media.

„De la noul presedinte asteptam sa ne apropie mai mult de Romania”

Nicolae, in varsta de 48 de ani, a votat pentru ca Romania si RM sa se regaseasca intr-o Europa comuna. „Votul basarabenilor de acum in acolo va schimba situatia intr-o mare masura si in RM”.

„Avem un act ce confirma oficial ca suntem romani. Sa dovedim acest lucru prin voturile noastre. Este foarte important ca fiecare persoana cu cetatenie romana sa-si vada rolul sau ca parte a Romaniei. De la noul presedinte asteptam sa ne apropie mai mult de Romania”, a mentionat Daniela Dermenti, 22 de ani .

Andrei Placinta, 19 ani, considera ca, in astfel de campanii electorale, pentru ca optiunea oamenilor sa fie una motivata, este necesar „ca toti cetatenii, inclusiv din zona rurala, sa aiba acces la o presa impartiala si obiectiva, ca sa-si aleaga presedintele de care au intr-adevar nevoie. Ne trebuie un presedinte care sa influenteze esential relatiile bilaterale dintre tarile noastre”.

„Am votat pentru schimbare. Este regretabil ca si in Romania, si in RM oamenii se tem de schimbare. Aceasta teama ne tine locului. Dupa ce Romania a intrat in NATO si in UE, am asteptat sa-si intoarca fata spre RM. Acest lucru nu s-a intamplat. Trebuie innoita clasa politica, e nevoie de un dialog si de un mare compromis, ca dupa aceea Romania sa ajute mai mult RM in drumul spre NATO si UE. Astfel, toti romanii vor fi mai puternici si vor avea o viata cu mult mai buna”, a afirmat Vitalia Pavlicenco, presedinta PNL. La alegeri au participat foarte multi tineri. Este un fenomen remarcabil si semnificativ, spuneau cei care asteptau sa intre la vot.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *