Editorial

Chisinau-Bucuresti: zarurile au fost aruncate

Vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau ne-a demonstrat inca o data ca eticheta de „antiroman” utilizata de noi, ziaristii, la adresa unor conationali de-ai nostri este un cliseu de limbaj rasuflat. Exista, desigur, in RM cetateni cu viziuni antiromanesti, dar si multi din acestia sunt romani. Si-apoi, de ce nu observam ca sunt si in Romania cetateni care nu ne inghit pe noi, basarabenii?

Daca basarabenii sunt romani, apoi romanii de dincolo de Prut, care nu ne prea iubesc pentru ca am fi „rusi” si „bolsevici”, cine sunt? Nu tot antiromani? Dar sa nu mai lungim vorba: faptul ca si de o parte, si de alta a Prutului exista antiromani nu este oare inca o dovada concludenta ca suntem un singur popor? Ca suntem romani si punctum?

Antiromani basarabeni, dincolo de Prut, nu sunt (numai) unii oameni simpli, ci si o parte a elitelor politice si a presei. Unele publicatii de la Bucuresti, de exemplu, nu au gasit sa scrie altceva despre vizita lui Traian Basescu la Chisinau decat faptul ca a confundat Cahulul cu Cabulul si ca a scapat o lacrima la mormantul lui Grigore Vieru… Citez: „Nu e pentru prima oara cand presedintele are astfel de manifestari emotionale. De la mult comentata scena din 2004, cand a plans pe umarul lui Theodor Stolojan, Basescu a recidivat la retragerea trupelor romane din Irak sau la vizita la Muzeul Holocaustului din Washington. Manifestarile sale au fost comentate si de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, care sustinea ca seful statului plange foarte des pentru ca are probleme cu tiroida”.

Nu stiu daca Basescu o fi avand vreo problema cu glanda tiroida, dar sunt convins ca unii intelectuali, politicieni si ziaristi de la Bucuresti au probleme serioase cu obrazul si bunul-simt istoric. Afirm aceasta gandindu-ma si la alt mare cotidian bucurestean, care nu a gasit altceva sa plaseze pe forum decat opinia unei romance indignate ca Romania a decis sa cheltuiasca tocmai 100 milioane de euro cu basarabenii astia care n-au vrut in 1991 sa se uneasca cu ?ara. Iaca na – ?ara tare a vrut, iar Basarabia – nu…

Actuala vizita lui Traian Basescu la Chisinau e ceva deosebit si nu se compara cu alte vizite ale sefului statului roman in RM. Premierul Vlad Filat a remarcat cu subtilitate unicitatea acestei vizite: „Cred ca ati fost intalnit pentru prima data asa cum se cuvine”. Filat, care stie a gasi cuvantul potrivit situatiei, a pus, fireste, si ceva… subtext in respectiva remarca, ce ar putea fi „tradusa” astfel: este pentru prima data cand presedintele Basescu vine la Chisinau asa cum se cuvine. Si pe buna dreptate, de data aceasta Basescu nu a venit in excursie intr-o tara exotica si ciudata pre nume Moldova, ci insotit de o delegatie reprezentativa, cu un pachet de actiuni serioase. Prin aceasta vizita presedintele roman a dat un impuls calitativ nou relatiilor dintre cele doua state romanesti.

O dovada in acest sens e si faptul ca de data aceasta Traian Basescu nu a pedalat pe chestiuni identitare, sensibile pentru unii moldoveni. Totodata, nu a ezitat sa reitereze, pe un ton categoric, ca „nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si RM”. Declaratia lui Basescu nu va ramane fara comentarii din partea Moscovei si a coloanei a cincea a Rusiei in RM. PCRM-ul lui Voronin s-a si declarat “dezamagit si chiar indignat de lipsa pozitiei oficiale a Guvernului RM in legatura cu recentele declaratii antimoldovenesti ale oficialilor romani”. Este, asadar, de asteptat ca dupa aceasta vizita relatiile actualei Puteri de la Chisinau cu Moscova sa se complice, fapt ce va solicita de la conducerea RM abilitate, caracter si verticalitate. Daca ne gandim ca Basescu are la Bucuresti „rusii” lui, trebuie sa spunem ca aceasta vizita a fost si pentru Basescu, si pentru Ghimpu si Filat o manifestare de curaj politic.

Dupa doua decenii de tatonari reciproce, suspiciuni si prudenta exagerata, ambalate caraghios in balbaieli patriotice si sentimentale protocolare, in sfarsit, zarurile au fost aruncate si Traian Basescu a trecut Rubiconul. Dupa aceasta vizita la Chisinau, relatiile RM cu Romania (dar si cu Rusia) nu mai pot fi cele care au fost pana acum. Indiferent si de ce va (mai) zice de aici in acolo si batrana Europa…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *