Actualitate

Cine poate beneficia de medicamente compensate

Acestea sunt prescrise în tratamentul de durată în condiţii de ambulator, iar din 1 octombrie 2016 şi în tratamentul episodic efectuat în staţionare de zi, cabinete de proceduri, la domiciliu.

De medicamente compensate beneficiază copiii de până la 18 ani; gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor).
Persoanele cu boli acute şi cronice, precum diabet zaharat şi complicaţiile lui, anemie, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune, la fel, beneficiază de medicamente compensate.

Pentru adulţi medicamentele sunt compensate parţial, în proporţie de 70% pentru tratamentul stărilor acute în staţionare de zi, săli de proceduri, la domiciliu şi de 50%, 70% şi 100% – în cazul unor maladii cronice.

Copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de medicamente compensate integral.

Rețeta cu medicamente compensate

Reţeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog.

Medicul scrie pe reţetă denumirea comună internaţională, adică substanţa activă – principalul component al medicamentului care tratează boala.

Medicamentele din farmacie au denumire comercială, care poate fi aceeaşi cu denumirea comună internaţională a preparatului sau poate avea altă denumire, inventată de producător. Solicită farmacistului să prezinte toată gama de medicamente cu aceeaşi substanţă activă, pentru a putea alege medicamentul la preţ convenabil.

Medicamentele compensate sunt prescrise pentru trei luni, în tratamentul de durată în condiţii de ambulator; cel mult o lună, în tratamentul acordat în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu.

Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate este să fii înscris/ă la un medic de familie, să fii asigurat/ă medical.
Pe o reţetă trebuie să fie scrisă denumirea comună internaţională a unui singur medicament. Prezintă în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09, pentru a putea primi medicamentele compensate.

La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, ai posibilitatea să alegi medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite. Farmacistul îţi va restitui un exemplar de reţetă. Alt exemplar este transmis de farmacist către CNAM, iar cel de-al treilea rămâne la medicul care prescrie reţeta.

Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării. Lista medicamentelor compensate a fost extinsă începând cu 1 octombrie 2016 până la 134 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie; în farmacii; pe site-ul cnam.md.

Informaţii despre medicamente compensate poţi obţine şi la numărul de telefon al CNAM – 0 800 99999.
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *