Timpul.md

Ultima oră 26 Noiembrie 2010 | 11:22

Compensaţiile sociale nu sunt impozabile

Persoanele care beneficiază de compensaţii sociale nu trebuie să achite niciun fel de impozite din sumele primite. Declaraţia a fost făcută ieri, în cadrul unui briefing, de către purtătorul de cuvânt al premierului Vlad Filat, Igor Volniţchi. 

El a făcut această precizare în legătură cu anumite informaţii dubioase care au fost, în ultimul timp, difuzate în rândul populaţiei. „Anumite forţe au declanşat o campanie cinică şi murdară de dezinformare a beneficiarilor de compensaţii, pentru a inducere în eroare opinia publică. Persoane necunoscute distribuie prin republică foi volante cu caracter mincinos, cu antetul Guvernului, în care se spune că beneficiarii de compensaţii ar trebui să achite un impozit din suma primită, în caz contrar, vor fi amendaţi. Guvernul R. Moldova califică această informaţie drept un fals ordinar, menit să inducă în eroare opinia publică, asupra sensului şi scopului ajutorului acordat pensionarilor şi familiilor social-vulnerabile”, a spus Volniţchi.

Reprezentantul Guvernului a mai menţionat că banii pe care îi ridică beneficiarii sunt un ajutor pentru perioada rece a anului, care se înscrie în politicile sociale ale executivului îndreptate spre susţinerea cetăţenilor. Igor Volniţchi a condamnat, în numele Guvernului, astfel de acţiuni, calificându-le drept „un atac direct împotriva cetăţenilor RM şi o sfidare a normelor legale”. În acest context, s-a menţionat evoluţia şi interesul beneficiarilor faţă de compensaţiile sociale, în câteva ore numărul acestora fiind de două mii de persoane. În total, până în prezent, banii au fost ridicaţi de 455 mii de persoane, iar suma achitată este de 118,3 milioane lei.

Guvernul a făcut şi un apel către toate forţele politice antrenate în campania electorală - să se menţină în limita unui comportament corect şi să nu admită acţiuni ce ar putea prejudicia interesele cetăţenilor - şi a îndemnat oamenii „să nu se lase manipulaţi şi dezinformaţi”. Amintim că procesul de achitare a compensaţiilor sociale pentru perioada rece a anului a demarat la începutul lui noiembrie, de ele urmând să beneficieze 521.472 de pensionari cu un venit mai mic de 900 lei şi 33.061 de familii social-vulnerabile. Pentru achitarea compensaţiilor sociale pentru lunile noiembrie-decembrie 2010 sunt prevăzute 137 milioane lei. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus