Ultima oră

Concesionarea Aeroportului va aduce bugetului de stat impozite de sute de ori mai mari decât le achită în prezent

El a precizat în cadrul audierilor parlamentare că investitorul va achita impozite la stat, în plus, va achita şi redevenţe de 1% din totalul vânzărilor
Impozitul pe venit vărsat de Aeroport în bugetul de stat conform rezultatelor activităţii în anul 2012 a constituit 2,6 mil. lei.

În acelaşi timp, potrivit unor calcule, studiul tehnico-economic al oportunităţii concesionării (elaborat cu participarea Prise Waterhouse) prevede un impozit pe venit doar pe primul an (2014) în sumă de 19,5 mil. lei, iar cu fiecare an această sumă va creşte şi la sfârşitul perioadei de concesiune va constitui peste 65,0 mil. lei pe an. În total, pe perioada de concesiune, bugetul de stat va beneficia de peste 3,5 miliarde de lei doar sub formă de impozit pe venit.

În afară de aceasta, conform contractului de concesiune, pe lângă impozite, concesionarul este obligat să plătească statului redevenţe (royalty).
Conform calculelor prealabile ale aceluiaşi studiu tehnico-economic al oportunităţii concesionării aeroportului, suma redevenţelor (royalty) pe care le va obţine statul constituie aproximativ 1,1 miliarde de lei, sau de 340 de ori mai mult decât a transferat Aeroportul în calitate de impozit pe venitul obţinut în anul 2012.

De menţionat că această sumă va fi achitată suplimentar la toate investiţiile care vor fi efectuate în infrastructura aeroportuară şi suplimentar la toate impozitele. De asemenea, compania rusă s-a obligat ca cel puţin 80% din angajaţi să fie cetăţeni moldoveni. 

Sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *