Social

Consiliul Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului a aprobat Planul de activitate pentru anul 2017

În debutul ședinței, viceprim-ministrul și președintele Consiliului, Gheorghe Brega, a menționat că există o rezistență dură din partea producătorilor și comercianților de articole din tutun. ”Nu trebuie să cedăm. Doar prin voință politică și cu suportul societății civile vom reuși”, a subliniat vicepremierul.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Educației au prezentat rapoarte cu referire la implementarea prevederilor Legii nr. 278/2007 privind controlul tutunului.

În context, președintele Consiliului a solicitat Ministerului Sănătății să definitiveze procesul de modificare a Regulamentelor sanitare privind produsele de tutun și produsele conexe în conformitatea cu prevederile Directivei 2014/40/UE. De asemenea, vicepremierul a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să intensifice controlul asupra respectării prevederilor privind fumatul în locurile publice și a restricțiilor privind vînzarea țigărilor către minori.

Dialogul a vizat și politicile de impozitare a produselor de tutun. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind impozitarea tutunului, pentru atingerea ratei minime a accizelor din Uniunea Europeană, care este în prezent de 90 de euro pentru 1000 de țigarete, Republica Moldova ar trebui să introducă anual o majorare a ratei accizelor specifice cu 20% și a ratei accizelor ad valorem cu 1 punct procentual în perioada 2017 – 2025. În acest sens, Ministerul Finanțelor a asigurat că va propune majorarea accizelor la produsele din tutun și produsele conexe, inclusiv la cele noi (țigări electronice, narghilea).

Primăria mun. Chișinău a raportat că, în prima jumătate a anului 2016, Direcția generală comerț, alimentație publică și prestări servicii a acordat dreptul de comercializare cu amănuntul a articolelor din tutun pentru 145 de unități comerciale, iar 7 solicitanți au fost refuzați. Totodată, în cazul gheretelor cărora le-a fost acordat dreptul de comercializare cu amănuntul a articolelor din tutun pînă la data intrării în vigoare a Legii privind controlul tutunului, a fost stabilită data limită de comercializare a articolelor din tutun – 1 ianuarie 2019. În context, au fost discutate problemele care au apărut odată cu înlocuirea recentă în legislație a ”autorizației de funcționare” cu procedura de ”notificare”, ceea ce nu permite Primăriei mun. Chișinău să efectueze controale la agenții economici. În acest sens, viceprim-ministrul Gheorghe Brega a solicitat Ministerului Economiei să examineze posibilitatea de modificare a acestei prevederi.

Secretarul Consiliului, Ion Șalaru, a informat că proiectul hotărîrii de Guvern cu privire la aprobarea Programului Național privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021 a fost avizat de către ministerele și instituțiile abilitate și, în prezent, este depus spre examinare la Cancelaria de Stat. La finalul ședinței, membrii Consiliului au aprobat Planul de activitate al Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului pentru anul 2017.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *