Actualitate

Corjova amenintata de separatisti

Mai multe ONG-uri din Transnistria au declarat, in ziarul „Zaria Pridnestrovii”, precum ca nu vor permite ca, la 5 aprilie, in com. Corjova, r-l Dubasari, sa aiba loc alegeri parlamentare. Doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, care s-au deplasat luni la fata locului, au declarat, ieri, ca in aceasta comuna situatia e foarte complicata. Se exercita presiuni atat asupra membrilor biroului sectiei de votare, care sunt chemati si intimidati la procuratura si la militie, cat si asupra populatiei.

Cu toate acestea, autoritatile locale din Corjova nu vor sa cedeze si fac tot posibilul pentru ca, in ziua scrutinului, alegatorii sa poata vota la Corjova, si nu la Cocieri, precum li s-a sugerat. Prima incercare de a destabiliza situatia a avut loc la 19 martie, cand vamesii transnistreni au sechestrat urnele de vot destinate sectiei electorale din Corjova.
Ieri, CEC-ul a lansat un apel prin care solicita interventia guvernului si presedintiei RM in vederea asistarii autoritatilor locale din Corjova in desfasurarea procesului electoral si pentru a preveni si stopa incidentele provocate de catre fortele separatiste de la Tiraspol. CEC mai solicita Misiunii OSCE, Delegatiei Comisiei Europene, Oficiului Reprezentantului Special al UE sa asigure prezenta maxima a alegatorilor la sectia de votare.
Ion Popusoi, directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Corjova, ne-a declarat ca in ziua alegerilor ordinea publica trebuie sa fie mentinuta de fortele pacificatoare. „Sa nu se intample ca in 2007. Atunci, acestia au venit, au stat doua ore si au plecat, dupa care militia a tabarat asupra liceului, provocand multe pagube materiale”, a mentionat Ion Popusoi.
Va reamintim ca alegerile locale din Corjova, din 3 si 17 iunie 2007, au esuat din cauza ca fortele separatiste au blocat desfasurarea scrutinului. Atunci, mai multi sateni, dar si politisti au fost molestati de militia transnistreana. Pentru prima data o sectie de votare a fost inchisa cu forta.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *