UE / Nato

Cu optimism spre Europa

După ce, pe 8-10 decembrie, capitala RM a constituit atracţia principală a oficialilor europeni, aici aflându-se în vizită miniştrii de Externe ai Poloniei şi Suediei, apoi preşedintele Parlamentului European (PE), la 16-17 decembrie o delegaţie a RM s-a aflat la Bruxelles unde a avut întâlniri cu liderii UE. Delegaţia a fost condusă de Vlad Filat, acesta fiind însoţit de vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Natalia Gherman, viceministră de Externe şi Valeriu Gheorghiu, şef al Departamentului Integrare Europeană al MAEIE. La întoarcere, optimismul premierului s-a făcut remarcat în cadrul unei emisiuni televizate: „Anul viitor este un an de cotitură pentru RM, inclusiv pentru aderarea ţării noastre la UE. În 2011 avem şansa să depunem cererea de aderare la UE, de aceea, perioada care urmează este foarte importantă”.

Acest optimism se explică prin faptul că, de la Bruxelles, premierul Vlad Filat s-a întors cu Planul de Acţiuni UE-RM care vizează Acordul regimului liberalizat de vize, aprobat de Comisia Europeană (CE). De asemenea, şeful Executivului de la Chişinău a semnat un acord de grant în valoare de 90 mln. de euro, oferit ţării noastre de Comisie. Potrivit premierului, prima tranşă, în valoare de 40 mln. de euro, urmează să fie transferată până pe 24 decembrie. Cea de-a doua tranşă, în valoare de 50 mln. de euro, va fi transferată în 2011. „Aceste sume au fost deja incluse în bugetul de stat şi vor viza proiecte de infrastructură şi suport pentru buget”, a precizat Filat. De asemenea, el a informat că a solicitat, la Bruxelles, suportul Comisiei Europene în vederea gestionării şi prevenirii situaţiilor de criză şi dotării RM cu utilaj tehnic performant. Comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Kristalina Georgieva, a declarat că proiectele venite din partea RM, care au drept scop consolidarea capacităţilor de gestionare a situaţiilor de criză, vor fi acceptate de Comisie.

La Bruxelles, oficialii moldoveni au avut întrevederi şi cu conducerea UE – Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Au fost abordate subiecte ce ţin de perspectivele care se deschid pentru RM, acţiunile ce au drept scop apropierea ţării noastre de standardele UE, precum şi rezultatele obţinute de Guvernul de la Chişinău pe parcursul anului 2010. Herman van Rompuy a apreciat faptul că Guvernul RM continuă să muncească în vederea realizării angajamentelor asumate şi s-a arătat convins de succesul RM, precizând că ţara noastră are nevoie să continue reformelor lansate de Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *