Timpul.md

Spre UE 29 Ianuarie 2011 | 08:35

Cu vin italian şi muzică autohtonă Moldova vrea să cucerească Estonia

În zilele de 8-17 ianuarie, la Tallinn a avut loc Săptămâna culturii moldoveneşti în Estonia. Evenimentul a fost organizat de Ambasada RM în Estonia, în cooperare cu Asociaţia moldovenilor „Luceafărul” din această ţară.

Contactat de TIMPUL, ambasadorul RM în Estonia, Victor Guzun, ne-a spus că în aceste zile au avut loc mai multe evenimente. Săptămâna a început cu un concurs televizat, urmat de altele cinci, radiofonice, şi cu un interviu despre cultura Moldovei şi obiceiurile noastre de iarnă. Emisiunea a fost transmisă de postul TV Kanal 2, cu acoperire naţională. Spectatorii estonieni au demonstrat un interes vădit faţă de cultura moldovenească, cei mai activi participanţi fiind premiaţi. De asemenea, a fost vernisată expoziţia de pictură cu genericul „Estonia prin ochii pictorilor din Moldova”, cu autori moldoveni stabiliţi în această ţară: Iurie şi Maria Goga, Vladimir Baciu, Anatolie Triboi, Eugen Sterpu, Vitalie Makar, Igor Constantinov şi Dmitri Smokov. Evenimentul s-a produs în sala Kinoliit. La solicitarea administraţiei sălii, expoziţia a fost prelungită până pe 21 ianuarie.


Un ambasador romantic


Cineaştii Virgil Mărgineanu, Leontina Vatamanu-Mărgineanu şi Vlad Druc


Expoziţia "Estonia prin ochii pictorilor din Moldova"

Timp de trei zile, în sala de cinema Kinomaja din Tallinn au fost proiectate şapte filme moldoveneşti - „Nuntă în Basarabia”, „Lăutarii”, „Plictis şi inspiraţie”, „Dor de Ion Vatamanu”, „Aria”, „Capcana” şi „Malanca” (ultimul, despre obiceiurile tradiţionale de iarnă). La eveniment au participat producătorii filmelor - Virgil Mărgineanu, directorul Studioului OWH şi preşedintele Festivalului Internaţional „Cronograf”, Vlad Druc, vicepreşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, şi regizoarea Leontina Vatamanu-Mărgineanu. Revenit acasă, Virgil Mărgineanu ne -a spus că Săptămâna culturii moldoveneşti a fost o combinaţie dintre obiceiurile de iarnă şi ziua de naştere a lui Mihai Eminescu. Potrivit lui, în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai Uniunii Cineaştilor din Estonia, s-a decis ca în cadrul Festivalului „Cronograf” să fie organizată o zi a filmului estonian. „Plăcerea cea mare a fost de partea diasporei, care şi-a amintit de obiceiurile de iarnă din RM şi de casa părintească”, ne-a mai spus Virgil Mărgineanu. La rândul său, Vlad Druc ne-a mărturisit că a rămas profund impresionat de evenimentul de la Tallinn, care -a încheiat cu un concert de muzică populară, folk, dans naţional, însoţit de colinde şi urături. Marea surpriză pentru estonieni a fost faptul că însuşi ambasadorul a interpretat, acompaniindu-se la chitară, o piesă de Ion Aldea-Teodorovici. Un alt detaliu relatat de Vlad Druc: de Sfântul Vasile, la masa cu bucate naţionale (răcituri, plăcinte, mămăligă ş.a.), s-a servit vin… italian. Oricum, sărbătorea a avut un mare impact asupra estonienilor, manifestările fiind mediatizate în mai multe ziare, la posturi de radio şi de televiziune.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus