Timpul.md

Lumea 18 Iulie 2011 | 09:09

Cutreierând prin bloguri

PayPal în Moldova  de  Mihai Moscovici   Lansarea PayPal în Moldova în septembrie e o chestie de importanţă enormă din punct de vedere istoric, economic şi al progresului tehnologiilor informaţionale, însă cel mai important e că moldovenii, în sfârşit, au un semn de speranţă că lucrurile se pot schimba spre bine. Putem spune că e un eveniment istoric, pentru că prima dată în istoria lor, moldovenii vor face parte dintr-un circuit global de plăţi electronice. Putem spune că e o chestie enormă pentru economie, deoarece uşurează circuitul de bani şi încurajează comerţul din ţară şi de peste hotare. Putem spune că e un stimulent enorm pentru dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, pentru că, de facto, asta înseamnă începutul erei e-commerce în Moldova.

Toate astea-s importante, însă cel mai important e că moldovenii pot simţi că lucrurile totuşi se mişcă spre bine, să simtă schimbarea şi să înţeleagă că nu-i totul pierdut în ţara lor. Desigur, efectele imediate sunt minore şi nu toţi vor simţi efectul PayPal dintr-odată, dar asta-i numai o chestie de timp. Adică, până atunci când până şi cel mai înapoiat moldovean va înţelege că a primi şi trimite bani prin Internet în doar câteva secunde e o chestie total fenomenală. Sper ca PayPal să atragă toţi atât de mulţi utilizatori moldoveni ca şi Skype-ul.

Emines-COOL. Sezonul doi

de Igor Guzun  
Mihai Eminescu ne-a lăsat în poezii semne şi sugestii pentru realităţi care s-au întâmplat mult mai târziu, iar el, ca un vizionar ce este, le-a anticipat. Uniunea Europeană, Naţiunile Unite, Alianţa Nord-Atlantică - toate se află criptate, în abrevieri, în textele lui Eminescu. „Icoana stelei ce-a murit/ Încet pe cer se suie:/ Era pe când nu s-a zărit,/ Azi o vedem, şi UE” - astfel Mihai Eminescu făcea referire în poezia la „La steaua” şi la fundalul albastru al drapelului UE, şi la una dintre cele douăsprezece stele aurii de acolo. Iar abrevierea Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost codificată de Eminescu în poezia „Iubitei” şi, ca să nu ne scape, a repetat-o: „O, NU-mi muri, O, NU-mi muri, iubită, / C-atunci în veci prin noapte-aş rătăci. / Mi-aş sfărma viaţa-n jalea cea cumplită / Şi de durere n-aş putea muri”.

NATO? Probabil, se conţine în exclamaţia „Pe veci pierduto, vecinic ador-NATO!”, din „Sonet III”. Şi doar abrevierea aceasta încă nu am găsit-o în poeziile lui Eminescu - CNSPSRGMPFRM. Dar mai caut cu speranţă. Pentru că un vizionar nu putea să nu ştie că e vorba despre Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Sănătate a Reproducerii, Genetică Medicală şi Planificare Familială al RM…

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus