Internațional

Cutreierând prin bloguri: “Politicianul pe limba lui piere”

Politicianul pe limba lui piere

Natalia Efros

Politicienii sunt figuri publice asupra cărora sunt ţintite privirile majorităţii cetăţenilor. Noi, masa acestui stat, le dăm voturi de încredere, îi propulsăm în vârful piramidei şi continuăm să le monitorizăm activitatea şi mesajele pe care le lansează zi de zi.

Râdem atunci când spun bancuri inspirate, îi admirăm pentru gândurile profetice şi astronomice pe care le au, dar îi şi taxăm atunci când se plafonează printr-un limbaj de mahala. Oricât de cotat ar fi populismul ca tehnică de manipulare a electoratului, nimic şi nimeni nu permite unei figuri politice să debordeze prostii de la tribună, încercând astfel să facă parte din „gaşcă”.

De ceva vreme, urmăresc cu atenţie declaraţiile pe care le fac politicienii noştri, fie de stânga sau de dreapta, fie rusofili sau unionişti, marea majoritate dintre ei ne vorbesc ca la piaţa, ori mai rău.

Chiar dacă toată lumea (cu unele excepţii) motivează că situaţia politică de la noi este o cauză a imaturităţii electoratului, clasei politice sau nu mai ştiu ce „tsunami”, nu le şade bine unora, cu pretenţii de lideri, să ne vorbească ca în cea mai ţigănoasă mahala […]

Z.Eu, E.Ro-u

Igor Guzun

Zeii, titanii şi eroii antici ne-au transmis cu numele lor, peste ani, nişte mesaje pe care putem încerca împreună să le descifrăm.
Dioniysos a descoperit viţa de vie, apoi a ajuns în călătoriile sale până la Mereni, însă ne-a lăsat, în numele lui, un avertisment privitor la consum: Dioniy.SOS!

Călcâiul lui Ahile poate fi protejat astăzi dacă este încălţat în b-Ahile. Acesta poate fi sensul avertismentelor de pe uşa secţiilor spitaliceşti: „Accesul este permis doar în b-Ahile”.

Apollo i-a inspirat pe cei care îl invocau, navigând pe mare, să inventeze un sport olimpic: a-polo pe apă.
Există, poate, şi o explicaţie a faptului cum eroul viteaz şi puternic, autorul celor 12 munci, Hercule, a reuşit să se încarneze într-un alt erou, de mai încoace, cu acelaşi prenume: Hercule, Poirot.

Afro-dita are în nume jumătate din cuvântul afro-american. Iar zeul păstorilor Pan a împrumutat numele său pentru pan-american – un cuvânt care se referă la toată America. Ce-o fi însemnând oare toate acestea?

Ceea ce ştim însă cu siguranţă e că Odis.eu, Pers.eu şi Tez.eu aveau în nume încă din antichitate domeniul Uniunii Europene. Iată şi explicaţia sprijinului gen-eros acordat de Uniunea Europeană Greciei.

De la Escu-lap până la ies cu lap-top nu au trecut decât nişte ani acolo şi ne-a trebuit, se pare, tot atâta timp ca să descoperim că în numele titanului Prometeu, binefăcătorul oamenilor, se află un om – Pr-om-eteu.

Desăvârşirea operei şi dramei

Andra Silivestru

Opera de artă profetică, plină de nostalgia artistului prezentului, se va însoţi cu marea vieţii viitorului. În acea viaţă a viitorului, opera de artă va fi ceea ce astăzi dorim, dar nu putem realiza. Căci acea viaţă a viitorului va fi pe deplin ceea ce poate deveni numai dacă va primi la sânul ei opera de artă. Creatorul operei de artă a viitorului este tocmai artistul prezentului, acela care presimte viaţa viitoare şi îşi doreşte să fie o parte din ea. Cel care hrăneşte această năzuinţă duce deja o viaţă mai bună, însă doar o singură fiinţă poate înfăptui toate astea: Artistul.

Richard Wagner este artistul absolut, de-a lungul vieţii a compus, a dirijat, a scris dramaturgie, eseuri şi a fost director de scenă. În Opera şi drama analizează critic scena contemporană lui, dar în acelaşi timp face o incursiune în lumea teatrului, a operei, dar şi în istoria şi viitorul acestora. Totodată, propune soluţii concrete pentru o direcţie cât mai bună spre desăvârşirea artei, fie că vorbim de muzică, poezie sau teatru. Cartea reprezintă, de fapt, o istorie a teatrului şi este alcătuită din trei părţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *