Timpul.md

Media 28 Iunie 2011 | 09:07

Cutreierând prin bloguri: Ptiu, care reforme ?

Ptiu, care reforme? de  Vitalie Branişte Cât păpuşarii se bat, eu vreau reforme. Reforme care ar schimba tot, începând de la mentalitate. Nu vreau să văd scuipături între politicieni, chipurile, iaca cine este păpuşarul. Pe mine asta nu mă interesează. Nu vreau să văd nici scuipături administrative în faţa mea. Care reforme, dă exemplu? Ar spune chiar şi un comentator al Unimediei. Dau. De exemplu, sistemul de achitare al impozitelor pe salariu. Sistemul de azi este făcut aşa că de impozitele persoanelor fizice are grijă, dacă are, contabilul şi angajatorul şi din venitul tău îţi opreşte ceea ce-i al tău, dar îi şi al statului, care-i tot al tău. Şi ce am până aici? Banii mei îmi sunt luaţi fără a trece prin buzunarele mele. Ce se întâmplă în acest caz la nivel de mentalitate? Eu nu consider banii aceştia ai mei. Reieşind din asta, eu nu cer de la cei care administrează aceşti bani dare de seamă pentru folosirea lor. O reformă importantă, care ar avea repercusiuni imediate şi foarte puternice la nivel de buget, dar mai important - la nivel de mentalitate socială, este eliberarea acestor bani mie şi împuternicirea mea ca să-mi plătesc impozitele. Care va fi reacţia mea atunci când am să ajung să plătesc să zicem 40.000 lei/an cash impozite la stat? Ştiind că trebuie să-i plătesc şi n-am nicio scăpare? Situaţia este că am să-i plătesc. Dar am să ajung să cer (să mi se ceară) 100% efort de la educatoarea de la grădiniţă, învăţătoare, poliţist, consilier, deputat, funcţionar public care autorizează distrugerea monumentelor istorice de milioane? Aşa reforme. Şi multe altele. Or nu?

 A stat închis 38 de ani pentru crime pe care nu le-a comis

de Dragoş Galbur
Recent am vizionat un film extraordinar, „Conviction”, despre cazul unei surori şi unui frate. El este acuzat de crimă şi viol şi este condamnat pe viaţă, iar dânsa, ca să-l salveze, devine avocat. Abia peste 16 ani, în baza probelor ADN (nou-apărute), demonstrează nevinovăţia acestuia. Apropo, filmul este bazat pe fapte reale.

Astăzi găsesc un nou caz, despre un american condamnat pe viaţă pentru două violuri şi jafuri pe care nu le-a comis. După 38 ani de detenţie, în urma unor probe ADN şi altor tehnici inovaţionale, se demonstrează nevinovăţia acestuia. 38 de ani! Barney Brown avea când a fost condamnat pe viaţă doar 14 ani! Acum, ieşit din închisoare, Barney pentru prima oară în viaţă a văzut un computer, un telefon mobil şi multe alte chestii de care habar nu avea.
Câţi oameni nevinovaţi stau în închisorile din Republica Moldova?

Dr. House

de Igor Guzun
„Dr. House” este serialul care a influenţat lumea cu mult înaintea lui 2004, anul apariţiei primului episod. Datorită lui House sau „House, M.D.”, avem astăzi muzică house, preşedinţii americani au White House, iar femeile casnice - propria poveste, „Desperate Housewives” (Neveste disperate).

Dr. House a influenţat şi poezia românească de la Mihai Eminescu până la Mircea Dinescu. Pe doctorul nonconformist îl regăsim la Eminescu în „Luceafărul”: „Din House, Doamne,-am apărut. / Şi m-aş întoarce-n House”. Iar la Dinescu, în volumul „La dispoziţia Dumneavoastră”: „House, House, pardon, n-am chef şi nu mi-e dat / să umblu cu sicriul şifonat”. Iar una dintre traducerile aproximative ale celui mai urmărit program de televiziune din lume în 2008, ajuns în 2011 la sezonul şapte, „House, M.D.”, poate fi şi aceasta: „Casă în Moldova”.

Ce emoţie să regăseşti domeniul ţării tale, MD, în numele unui celebru serial, „House, M.D.”!
În căutarea episodului nou, ţin mouse-ul pe House.

D-ale Odesei

de Vitalie SprânceanăScările lui Potiomkin… Sau ale lui Eisenstein. Atracţia principală a Odesei. Să mai zică cineva că cinematografia ar fi doar o artă. E un tip de memorie. Aveam în minte, în timpul cât am urcat şi coborât scările, obsesia căruciorului din „Crucişătorul Potiomkin”. Era, acel cărucior, mai real decât celelalte lucruri!
La Odesa mai e ceva decenţă: berea costă, chiar pe litoralul mării (plaja publică Arkadia), ca în oraş… Seara târziu se mai dau şi pături, pentru clienţi, căci spre noapte se face frig.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus