Timpul Liber

Cutreierând prin bloguri: Sub prag

Realitatea celor aflaţi sub pragul sărăciei este foarte dură, însă pentru RM este un progres remarcabil, dacă pui pe cântar faptul că în 2006 în sărăcie absolută se afla fiecare al treilea moldovean. Pornind de la dezideratul „Moldova fără sărăcie”, este cazul să-l felicităm pe acel moldovean care a trecut pragul. Mă surprinde că nu s-a făcut suficient tam-tam la acest capitol, căci iată-ne (în sfârşit!) aflaţi pe calea ce bună. E vorba de modestie? Hai să vedem.

În nota analitică privind sărăcia în 2010 sunt invocaţi (pe bună dreptate!) trei factori principali care au condus la îmbunătăţirea situaţiei: 1. Creşterea volumului producţiei agricole. 2. Majorarea preţurilor la produsele agricole. 3. Implementarea reformelor în domeniul asistenţei sociale, prin direcţionarea mai eficientă a prestaţiilor sociale spre cele mai vulnerabile pături ale populaţiei, în special a ajutorului social.

Zic pe bună dreptate, din simplul motiv că sărăcia absolută s-a redus în modul cel mai radical la sate – de la 36,3 până la 30,3%. Aceste şase puncte procentuale s-au hotărât în momentul în care au fost eliminate o serie de bariere la exportul producţiei agricole. Fie că barierele respective au fost autoimpuse în tentativa de a controla creşterea preţurilor la produsele alimentare, fie că au rezultat din politicile protecţioniste ale partenerilor noştri comerciali, efectul economic pe care îl produceau erau preţurile artificial de joase pe piaţa internă. Să spunem lucrurilor pe nume: această situaţie nu poate fi categorisită altfel decât în calitate de subvenţie prin care fermierii (săraci) îi sponsorizau pe orăşenii (bogaţi). Un caz clinic de eşec al reglementărilor. Înlăturarea lor, precum şi negocierea unor termeni comerciali favorabili producătorilor autohtoni, au permis economiei de piaţă să echilibreze balanţa. Deci se poate?

Lumea din garderobă

de Igor Guzun

Panama, Alaska, Bulgaria, Vietnam şi acesta e abia începutul. Lumea întreagă încape în garderoba sau ograda noastră. Pentru o destinaţie sudică poţi lua pălăria de PANAMA, iar pentru direcţia opusă poţi îmbrăca scurta de iarnă ALASKA.

Atunci când vecinul, în încălţămintea sa de plajă în care bareta îi separă degetele mari de restul (cunoscută şi cu numele eronat vietnamci), te întreabă dacă ai bolgarcă, el nu se referă, să zicem, la naţionalitatea soţiei tale noi, ci la instrumentul magic al bărbatului care se respectă.
În bucătăria de vară e timpul să schimbi balonul cu gaz propan BHUTAN. Unde poţi găsi unul plin la CIAD-îr-Lunga?

Ce bine că BHUTANUL e departe de GRENADA!
Cana o putem confunda cu GHANA.
Şi ce ziceţi acum de o masă SUEDEZĂ?

Freddie

de Vlada Ciobanu

Oh, Freddie. Toată copilăria îl ascultam şi nu prea înţelegeam de ce are pantaloni albi mulaţi, de ce se machiază şi ce era cu toată extravaganţa lui. Cel mai mare şoc a fost însă când am aflat că murise, mai ales că murise de ceva timp. Nu ţin minte cum am aflat asta. După o vreme, m-am resemnat când am aflat că măcar un membru al formaţiilor pe care le ascultam murise de ceva timp.
Apoi Mariana mi-a spus că, de fapt, „Queen” înseamnă regină. Eu învăţam la „Asachi” pe-atunci, nu ştiam aşa detalii.

Au fost discuri de vinil, casete şi CD-uri. Mie îmi plac discurile, casetele şi CD-urile pentru că ţii minte ordinea la fiecare cântec, dar mai ales unde începe a sări acul. Au urmat sutele de cântece de Queen downloadate, unele nici până azi nu le-am ascultat. Mi-e dor de discuri.
Era un disc cu toţi patru pe copertă, cu Somebody to Love, cu Another One Bites the Dust şi altele.

Al doilea disc era cu Montserrat Caballe. Ţineam minte doar La Japonaise. Şi că Freddie era tare frumuşel pe coperta discului (în costum, fără mustăţi, fără machiaj). Era cu puţin timp înainte de moartea lui […]

Eu îi mulţumesc lui Freddie şi celorlalţi că m-au ţinut departe de Backstreet Boys, Britney Spears şi alţii. Şi n-am avut postere cu ei pe pereţi. Era dificil uneori de vorbit cu colegii de clasă despre muzică, dar până la urmă am găsit oameni care ascultau Queen, cu care făceam schimb de casete, doar că majoritatea acestor oameni s-au născut cu vreo opt ani înaintea mea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *