Actualitate

Dalai Lama: „Visul meu este mutarea sediul principal al NATO la Moscova”

Într-un interviu cu postul de radio „Kommersant FM“, el a vorbit despre obiectivele globale ale evenimentului și a exprimat o serie de propuneri în domeniul politicii mondiale, inclusiv în ceea ce priveste dialogul cu extremiștii islamici și confruntarea dintre Moscova și NATO.

„Până în prezent, educația laică și știința nu au acordat o atenție suficientă pentru studiul pacii interioare, problemelor pacii sufletești, fără de care este imposibil sa atingem armonia în lumea extrerioara. Disctiile despre lumea interioara a omului erau apanajul religiilor“ – a amintit Dalai Lama.

Dalai Lama a atras atenția asupra faptului că, în lumea modernă, oamenii acordă mai puțină atenție lumii interioare și valorilor reale, în timp ce știința poate dovedi că gândirea în termeni de compasiune duce la pacea minții și, în consecință, la îmbunătățirea generală a organismului uman.

Vorbind despre criza valorilor civilizației occidentale, Dalai Lama și-a exprimat îndoielile cu privire la apariția unei noi religii, și a atras atenția asupra faptului că toate religiile majore ale lumii conțin un mesaj de dragoste. Acest cadru, în opinia sa, poate și trebuie să devină baza politicii mondiale și a negocierilor între oameni cu diferite puncte de vedere, inclusiv în dialogul dintre musulmanii moderați și islamiștii radicali.

„Motivul problemelor – prea multă frică și neîncredere. Lumea arabă este acum convinsa că civilizația occidentală este o amenințare pentru credința islamica. În realitate nu este așa, dar ei cred că cu America se poate vorbi numai de pe pozitie de forță … iar liderii americani cred la fel. Avem nevoie de răbdare. Da, trebuie sa întindem mâna tuturor celor care vor să oprească violența. Mai întâi de toate musulmanilor moderați. Musulmanii din India urmează același Coran ca si musulmanii arabi. Dar aici ei trăiesc din copilarie impreuna cu reprezentanții altor religii. La fel este în Malaezia, în Indonezia. Acolo Islamul nu este la fel de radical ca în lumea arabă. În acest sens, arabii musulmani sunt mai izolati. Sunt, în opinia mea, principalele probleme care trebuie inlaturate- izolarea și frica” – crede Dalai Lama.

Dalai Lama a spus ca „rădăcina problemei“ Islamului radical este politica țărilor occidentale, în special a SUA, în timpul crizei din Irak, cand ele s-au bazat pe utilizarea forței.

„Am exprimat în mod repetat această idee liderilor occidentali: Dacă veți rezolva problema prin forță, peste zece ani veti obtine o sută „bin Ladeni”. Forța militară poate ucide, dar nu poate schimba mintea, inima, emoțiile. Uciderea unei persoane aduce durere prietenii lui, familie, infectează cu furie și dorința de răzbunare zece, douăzeci de oameni – oare nu este evident? Utilizareaf orței militare de către americani în criza din Irak a avut un efect negativ imens asupra dezvoltării evenimentelor din lume, lumea musulmana a devenit anti-americana. Reactia Islamului radical sub forma unor atacuri teroriste în Europa, în speranța că atacurile vor opri America – este o practica inutilă si vicioasa. Acest cerc vicios al violenței poate fi oprit numai prin dialog. Musulmanii, inclusiv teroriștii – sunt, de asemenea, frații și surorile noastre” – a spus liderul spiritual al budistilor.

„Visul meu – sediul NATO la Moscova“

O altă propunere a lui Dalai Lama în domeniul politicii mondiale a fost ideea de a muta sediul NATO la Moscova. „Știți, visul meu este ca sediul NATO sa se mute la Moscova. În mentalitatea rusa NATO este simbolul unei forțe ostile. Daca biroul Alianței va fi la Moscova, psihologic toate devin mai ușor, va exista un sentiment ca acum noi și americanii suntem împreună! Mă tem, totuși că, după aceste propuneri, nu ma vor mai lasa în America”” – a explicat liderul spiritual budist, reamintit că de mulți ani îi este interzis accesul în Rusia din cauza cererii venite din China.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *