Opinii și Editoriale

Dale meseriei si un P.S. despre Traian Basescu

Duminica, 24 ianuarie, s-au implinit 151 de ani de la Mica Unire din 1859. Ocupat cu integrarea europeana, Chisinaul oficial nu si-a amintit de aceasta data, desi parca ar fi trebuit, mai ales ca maine incepe vizita de stat a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Moldova. Principala stire ce a ocupat duminica toate portalurile de stiri a fost „Vlad Filat la Piata Centrala”.

Apropo, tot premierul Filat a fost saptamana trecuta eroul central in presa din Moldova, batand toate recordurile. Orice site ori post de radio ai fi deschis, mai apropiate sau mai putin apropiate premierului – peste tot puteai auzi (citi) acelasi lucru: „Premierul Filat s-a intalnit cu…”, „Premierul Filat a dat mana cu…” s.a. Ma deranjeaza ceva? Parca da. Parafrazandu-l pe Vlahuta, care scria ca „nu moartea ma inspaimanta, ci vesnicia ei”, zic si eu ca nu numarul mare de stiri despre Filat deranjeaza, ci… calitatea lor.

Mi s-au parut „usurel” jenante nu doar comunicatul de presa oficial al Guvernului, dar si „reportajele de la fata locului” realizate duminica in Piata Centrala, prin stilul si limbajul lor de lemn despre care credeam ca presa noastra le-a abandonat inca din timpul lui Brejnev. ?inand cont de locul unde a avut loc vizita, dar si de importanta ei istorica, pretiozitatea si pretiozismul limbajului sunt comice, efectul fiind invers celui scontat: „prim-ministrul s-a documentat la fata locului”, „oamenii au abordat in discutiile cu premierul chestiuni ce tin de impozitarea activitatii de intreprinzator, dar si de situatia social-economica in general”… E greu de crezut ca, pe un ger de aproape 30 de grade, oamenii au putut sa… abordeze in conditii normale nu numai… chestiuni ce tin de impozitarea activitatii de intreprinzator, dar si chestiuni mai generale, ce tin de… situatia social-economica in general…

Totodata, adica la alta extrema, remarcam abundenta de detalii despre cum era imbracat premierul si cum el, „desi are probleme cu stomacul”, nu a rezistat ispitei ca sa guste o bucatica de… „sorici apetisant”! Aceste „reportaje”, care fixeaza „pas cu pas” mersul premierului prin Piata Centrala, sunt subiecte pentru pamflete! Cand citesti asemenea lucruri („Dupa o ora petrecuta in Piata Centrala, premierul a ajuns la concluzia ca majorarile din ultima perioada au fost bazate pe speculatii”.), nu poti sa nu te intrebi: dar daca premierul nu „petrecea o ora in Piata Centrala”, mai ajungea oare la aceasta concluzie? Dar daca petrecea nu una, ci doua ore, oare la ce concluzii ar fi ajuns? Amuzanta devine si copierea, pe online, dupa natura, a modului de a se exprima al premierului Filat: „Conditiile de munca (ale vanzatorilor) sunt, pe alocuri, inumane”; „cei vinovati vor trebui, pe alocuri, trasi la raspundere”… Vasazica asa totusi, pe alocuri… Inchei cu meditatia trista a lui Cristian Tabara, pe care am mai citat-o in TIMPUL: de ce oare jurnalistii se gudura (prea tare) si atunci cand nu li se cere acest lucru? Sau poate, totusi, li se cere… pe alocuri?

P. S. Se pare ca presedintele Basescu nu va mai tine, precum am fost informati anterior, un discurs in plenul Parlamentului de la Chisinau. Pacat. Caci presedintele Basescu, prin afirmatiile sale din perioada primului mandat, a alimentat niste sperante si niste visuri ale basarabenilor, si era absolut necesar ca sa apara cu un discurs (explicativ) in forul legislativ al RM. Si-apoi este vorba despre o vizita de stat, la inceput de mandat, dar nu la sfarsit, cum a fost in cazul dnei Comisar european Benita Ferrero Waldner, care a vorbit, totusi, in Parlamentul de la Chisinau… Nu intelegem: ce factori au determinat contramandarea discursului presedintelui Basescu in Legislativul moldovean? (Sa fie la mijloc niste neintelegeri din sanul Aliantei?) Nu stim nici daca in programul vizitei presedintelui Basescu se va gasi loc si pentru o intalnire cu reprezentantii societatii civile. E bine ca Basescu se va intalni cu liderii Aliantei si cu fractiunile parlamentare, dar organizatorii vizitei trebuie sa nu uite ca nu liderii Aliantei i-au adus lui Basescu voturi in Moldova, ci ziaristii, scriitorii si, in general, acei cetateni care inca nu se regasesc in functii de conducere in Alianta de guvernamant. Asta asa, ca o chestie…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *