De acasă până acasă
Ca director de bibliotecă, părintele Ioan Pintea organizează o mulțime de proiecte. Cu multe dintre ele, precum și cu donații de cărți, a trecut de multe ori Prutul, așa că nu e de mirare că e unul dintre cei mai cunoscuți bibliotecari din România în filialele noastre din cartiere.
Cu un an în urmă a fost invitat și la cenaclul „Republica”, nu ca director de bibliotecă, ci ca poet. Lectura a decurs foarte bine, iar ulterior au avut loc mai multe discuții. În cadrul acelor discuții ne-a vorbit și de o tabără a tinerilor cu diferite tematici. Ne-a spus atunci că s-a organizat în anii precedenți cu poeții din țară, cu poeții maghiari din țară, cu un cerc de filosofie. Practic, fiecare tabără a avut specificul ei. Tot atunci a lansat ideea de a invita cândva cenaclul nostru.
Noi nu ne-am mai gândit, am uitat. Însă nu și părintele Ioan Pintea care, anul acesta, s-a ținut de cuvânt și, în acord cu ceilalți participanți la tabără, au lansat invitația tinerilor de la noi.
Astfel, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud organizează, în perioada 23-26 august, „Tabăra Lucian Blaga”, care, în acest an a invitat cenaclul „Republica” al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. Din partea „Republicii” vor fi prezenți poeții Hose Pablo, Victor Țvetov, Ion Buzu și Dan Negară, care – alături de colegi de-ai lor din România, printre care Alex Văsieș, Vlad Drăgoi, Florentin Popa, Andrei Pintea și alții – vor participa la ateliere și lecturi.
Mai multe ne vor povesti poeții noștri la întoarcere. Noi, deocamdată, ne bucurăm și le urăm drum bun, fiindcă e o bucurie să vedem că scriitorii noștri tineri sunt prezenți la evenimentele din România. Şi e o bucurie de două ori mai mare când se întâmplă ca astfel de întâlniri să aibă loc în orașe atât de poetice ca Bistrița.