Economie

De ce Rosneft, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, câştigă MEREU

Metamorfoza a fost supervizată de CEO-ul Rosneft, Igor Sechin, un presupus fost agent KGB şi un asociat apropiat al lui Putin. Lui Sechin i se mai spune Darth Vader.

Strategia de creştere a Rosneft: preluarea activelor investitorilor privaţi. Cei care încearcă să se opună se trezesc cu acuzaţii penale, scrie Bloomberg.

Cea mai recentă ţintă a fost miliar­darul Vladimir Evtuşenkov, proprie­tarul majoritar al Bashneft, o companie petrolieră regională.

Averea acestuia a scăzut cu 7,2 mi­liarde de dolari în condiţiile manevrelor Rusiei de câştigare a controlului asupra Bashneft şi ale anchetei lansate împotriva acestuia sub acuzaţii de spălare de bani, mai apoi retrase. Guvernul a renaţionalizat producă­torul de petrol în 2014 în condiţiile în care acesta se pregătea pentru un IPO. Doi ani mai târziu, când guvernul a scos Bashneft la vânzare, Rosneft a fost singurul ofertant.

Recent, judecătorii ruşi i-au dat câştig de cauză lui Igor Sechin în procesul lansat de acesta împotriva firmei de private equity Sistema, condusă de miliardarul Evtuşenkov, într-o dispută privitoare la Bashneft, potrivit publicaţiei Forbes.

Sistema va fi obligată să plătească Rosneft 136 miliarde de ruble (2,3 mi­liarde de dolari), sumă ce depăşeşte actuala avere a lui Evtuşenkov.

Judecătorul a decis că Sistema a minţit în privinţa valorii adevărate a Bashneft, iar din această cauză Rosneft a plătit mai mult pentru companie.

Avocaţii de la Rosneft au dat în judecată Sistema pentru încălcarea legii în momentul în care au vândut acţiunile companiei şi mai apoi le-au anulat pe piaţă înainte de listarea Bashneft. Aceştia au susţinut că mişcarea a distrus valoarea companiei.

În opinia acestora, Rosneft a plătit pentru o companie a cărei va­loare nu se situa la nivelul pretins de Sis­tema.

Însă toată această situaţie este ironică pentru că Rosneft nu a cumpărat compania de la Sistema în primul rând.

Miliardarul Evtuşenkov a fost obligat să-şi cedeze acţiunile din cadrul companiei şi să retuneze Bashneft în mâinile guvernului la sfârşitul anului 2014. Rosneft a devenit mai apoi proprietar în octombrie 2016, fără a tranzacţiona cu Sistema.

„Chiar şi după standardele ruseşti, cazul este unul ciudat“, spune Vladislav Inozemtsev, economist la Universitatea Lomonosov. „Companiile vor fi cu siguranţă mai dificil de convins să participe la privatizări“.

Rosneft a mai achiziţionat firme private petroliere ruseşti în urma unor lupte juridice ciudate. Compania deţine acum activele Yukos Oil, companie condusă cândva de Mihail Hodorkovski, un fost miliardar rus care trăieşte în prezent în exil.

În urma declarării opoziţiei sale faţă de achiziţia Bashneft de către Rosneft, fostul ministru al economiei Alexei Uliakaiev a fost acuzat de luare de mită, acesta devenind cel mai important oficial arestat în timpul mandatului lui Putin.

Preluările nu sunt întotdeauna ostile. Când BP nu s-a mai înţeles cu un grup de miliardari cu privire la managementul joint venture-ului său rus, TNK-BP, Rosneft a pus mâna pe acesta în cea mai amplă tranzacţie încheiată vredată în Rusia, potrivit Bloomberg.

Ce explică puterea CEO-ului Rosneft? Acesta este supranumit Darth Vader, ceea ce l-ar face pe Putin împărat. Cu alte cuvinte, cei doi luptă de aceeaşi parte. Când Putin a fost viceprimar al St. Petersburg, Sechin a fost şeful său de personal. Apoi, acesta s-a mutat cu Putin în Kremlin ca şef adjunct al administraţiei prezidenţiale înainte de a prelua Rosneft.

Când Sechin a rămas fără cash, acestuia i s-a acordat finanţare de urgenţă de 15 miliarde dolari susţinută de banca centrală a Rusiei. Înţelegerea secretă a speriat pieţele, rubla prăbuşindu-se. Saga Bashneft şi efectul acesteia asupra lui Evtuşenkov sugerează că Sechin este din nou unul dintre cei mai puternici consilieri ai lui Putin.

Va lua Rosneft şi alte companii petroliere în vizor? Surgutneftegas şi Lukoil speră că nu. Sunt oare şi companiile din afara sectorului petrolier ameninţate? Giganţii deţinuţi de stat domină în Rusia. Exporturile de gaze sunt monopolizate de Gazprom. Bănci de stat ca Sberbank profită cel mai mult de pe urma acţiunilor guvernului de „curăţare“ a sectorului bancar în urma cărora una din trei bănci private a dispărut din 2014.

Guvernul îşi întăreşte controlul şi asupra internetului înaintea alegerilor de anul viitor. Însă când vine vorba de achiziţiile de companii, apetitul lui Sechin nu poate fi egalat, scrie Bloomberg.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *