Timpul.md

Actualitate 28 Septembrie 2017 | 11:46

Descoperire tulburătoare a unei eleve din România într-un cimitir din Italia

O elevă din Oradea a găsit în Italia mormântul strămoșului, ucis pe front, în Primul Război Mondial.

O elevă de 12 ani din România a descoperit în Italia, întâmplător, mormântul unui strămoş de-al său. Bărbatul a murit pe frontul din Italia, în timpul Primului Război Mondial. Nepoata lui a ajuns la cimitirul militar din Palmanova în cadrul unui proiect şcolar internaţional, scrie presa italiană, citată de Rotalianul, o pagină a românilor din Peninsulă.

Erau la cimitirul din Palmonova, săptămâna trecută. 80 de elevi şi 20 de profesori din România, Ungaria, Slovenia şi Italia au participat la proiectul şcolar internaţional Drumul Păcii, dedicat celor 100 de ani care s-au scurs de la Primul Război Mondial. Elevii curăţau şi inventariau mormintele, când Csenge Manea a găsit mormântul fratelui străbunicului ei.

Miracolul este cu atât mai mare cu cât elevii au inventariat 4.000 de morminte ale unor militari ai armatei austro-ungare, căzuţi pe front, în nord-estul Italiei.

Ferenc Meszaros a murit pe frontul din Nova Vas, în 1917, aproape de Trieste. Timp de 100 de ani, familia a transmis din generaţie în generaţie fotografiile soldatului care a făcut parte din regimentele de infanterie 4 Oradea şi 17 Székesfehérvár, şi un permis de liberă trecere, pe timp de război.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus