Actualitate

Deţinuţi condamnaţi pe viaţă vor juca în premieră într-un spectacol alături de actori profesionişti

Proiectul teatral „Hamlet proces”, considerat un exerciţiu de terapie prin artă pentru deţinuţii pe viaţă, este implementat de Centrul de arte „Coliseum” în comun cu Departamentul Instituţiilor Penitenciare din Moldova, la iniţiativa Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în R. Moldova.

Activitatea este susţinută financiar de Proiectul Uniunii Europene „Sprijin acordat sistemelor de executare, probaţiune şi reabilitare în Moldova”, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM).

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc ieri la Chişinău, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari a menţionat că terapia prin teatru este o nouă modalitate pentru Departamentul Instituţiilor Penitenciare din Moldova. Potrivit oficialului, asistenţa de care au nevoie condamnații trebuie orientată în primul rînd spre reabilitarea lor psihologică, ce-i va ajuta să se debaraseze de comportamentul infracţional şi să poată fi recuperaţi de societate.

Directorul Centrului de arte „Coliseum”, Mihai Fusu a afirmat că la Rezina a descoperit talente, iar regizoarea spectacolului, Luminiţa Ţîcu – o altă lume. „Să stai 20 de ani închis, într-un sistem dificil, şi să rămîi om înseamnă ceva. Am încercat să mă îndepărtez de formula de regizor tradiţional pentru acest proiect. Le-am oferit lecţii de actorie, dar am încercat să fim alături de aceşti oameni şi să le dăm idei, atitudini, experienţă de viaţă”, a accentuat Luminiţa Ţîcu.

Cei 11 deţinuţi au fost instruiţi de o echipă de actori, scenografi şi instructori profesionişti de teatru, lucrînd zilnic în grup asupra textului, a plasticii şi dramaturgiei. Totodată, mai multe penitenciare din Moldova sînt implicate în realizarea proiectului teatral de la Rezina. Decorul folosit în cadrul spectacolului a fost produs la penitenciarul nr. 9 Pruncul, iar costumele au fost cusute de deţinutele de la Rusca şi la atelierul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *