Moldova

Dezbaterile electorale au încins atmosfera la Călăraşi

Publicul, reprezentat în cea mai mate parte de studenţi ai Colegiului Pedagogic, dar şi de liceeni din clasele mari, precum şi de funcţionari publici sau pedagogi din localitate, le-a provocat mari emoţii candidaţilor care, de regulă, par invincibili. Politicienii Sergiu Mocanu (PNŢ), Mihai Godea (PLDM), Ştefan Chitoroagă (PL), Victor Zubcu (PDM), Anatol Revenco (PNL) şi Ion Munteanu (PR) au fost asaltaţi de întrebările celor peste 200 de cetăţeni, care au decis astfel să se informeze despre platformele lor electorale şi să facă o alegere conştientă la 28 noiembrie.

„Să răspundă la întrebare! Noi cine suntem aici?”

Tinerii din Călăraşi au vrut să afle cu cine vor face alianţe postelectorale candidaţii, în cazul în care vor ajunge în Parlament, ce limbă vorbesc – politică, istorică sau română -, dacă vor condamna sau nu crimele regimului comunist totalitar, de unde vor lua bani pentru a relansa economia şi asigura bunăstarea promisă, la ce salariu să se aştepte ca viitori pedagogi etc. Multe dintre răspunsuri erau comentate de public sau chiar huiduite. În primă fază, Sergiu Mocanu s-a eschivat să răspundă la o întrebare. Cetăţenii, însă, au insistat să o facă şi chiar s-au pus în poară cu el. „Să răspundă la întrebare! Noi cine suntem aici?”, au scandat oamenii. În cele din urmă, politicianul a fost nevoit să le respecte doleanţa. Una dintre întrebările adresate lui a vizat şi cei „zece paşi” ai lui Mark Tkaciuk, despre care a scris TIMPUL şi în care figurează şi acţiunea lui Mocanu. Fostul consilier prezidenţial a trecut la injurii la adresa directorului publicaţiei, Constantin Tănase. „Numai judecata apreciază acest lucru”, au reacţionat cetăţenii prezenţi la dezbatere. Oamenii au mai vrut să afle ce întreprinderi a privatizat Mocanu şi ce afaceri deţine. Acesta a spus că nu deţine nimic, decât un apartament şi o maşină…

Neclarităţi în programele electorale

Pentru călărăşeni a fost curios să audă de la reprezentantul PDM, care este o formaţiune de centru-stânga, promisiuni liberale, cu tot felul de scutiri de impozite (impozit 0 pe venit sau pentru Fondul Social pentru tinerii până la 30 de ani), şi politici de stânga de la reprezentantul PLDM, de sorginte liberală, care-şi propune să lupte cu sărăcia şi să asigure echitatea socială. „Pentru mine PDM are cele mai multe neclarităţi în programul electoral”, a spus Ana-Maria Trifan, o tânără din Călăraşi, care a solicitat mai multe explicaţii, printre care şi cea dacă va condamna sau nu această formaţiune crimele comunismului. „Dacă asta va duce RM în UE, noi o să le condamnăm”, a ieşit din încurcătură Victor Zubcu, care a adăugat că temele istorice sunt prea sensibile pentru populaţia RM, din care cauză ele trebuie evitate. Totuşi, la întrebarea în ce limbă vorbesc, toţi candidaţii au răspuns: română. „Nu ştiu cât timp va mai trebui să răspundem la această întrebare stupidă. Limba pe care o vorbim este un lucru sfânt şi lucrurile sfinte nu se discută la răscruce cu toţi proştii”, a răspuns vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea.

Votul conştient

Dezbaterile includ un regulament, cu mai multe etape de dezbateri, toate cronometrate cu stricteţe. Totodată, concurenţii electorali nu au voie să afişeze în incinta clădirii materiale propagandistice, să recurgă la atacuri la persoană şi întrebări agresive. Cu toate acestea, la Călăraşi, atmosfera s-a încins de-a binelea, nelipsind şi replicile dure. Şi dacă, la începutul dezbaterilor, cetăţenii erau cam sceptici şi chiar vroiau să plece, la finalul întâlnirii nu mai conteneau cu întrebările.

La finalul dezbaterilor, atât concurenţii electorali, cât şi cetăţeni simpli au făcut apel ca, pe 28 noiembrie, toţi cetăţenii să iasă la vot şi să decidă soarta RM. „Am asistat la o lecţie de democraţie care, acum un an şi jumătate, nu ar fi fost posibilă. Ieşiţi la alegeri şi faceţi alegerea corectă. Viitorul vă aparţine”, s-a adresat tuturor participanţilor la dezbateri, dar şi tuturor cetăţenilor cu drept de vot din republică, Vlad Susarencu, viceprimarul de Călăraşi. Acelaşi apel l-au adresat reprezentanţii PL, PD şi PLDM. „Nu staţi acasă pe 28 noiembrie. Ieşiţi la vot cât mai masiv şi alegeţi aşa cum vă dictează conştiinţa!”, i-au îndemnat ei pe alegătorii călărăşeni.

Sofia Ursu, una dintre moderatoarele şi organizatoarele dezbaterilor, ne-a spus că este mândră de călărăşeni, care au dat dovadă de spirit civic şi au insistat să li se răspundă concret la întrebări. „Doar la alegeri noi, cetăţenii, participăm la actul de guvernare. Iată de ce, în campania electorală, noi trebuie să întrebăm politicienii despre problemele care ne frământă, să insistăm să primim răspunsuri, astfel încât să alegem cât mai conştient”, a spus ea. La dezbateri au fost invitate toate partidele, dar unele dintre ele, precum PCRM şi PUM, încă nu au dat curs invitaţiei, ne-a spus Vasile Cioaric, coordonator de proiecte la Centrul „Contact”. Potrivit expertului, celelalte dezbateri vor avea loc în localităţile unde populaţia are puţine surse de informaţie şi unde votează preponderent pentru o singură formaţiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *