Timpul.md

Social 25 Aprilie 2013 | 07:03

Diaspora unită româno-basarabeană din Bolzano ajută deţinuţii din R. Moldova

Biserica ortodoxă română „Izvorul Tămăduirii” din oraşul Bolzano, provincia Alto-Adige, Italia, a trimis ajutoare pentru deţinuţii din penitenciarele Republicii Moldova. 

Preotul paroh Lucian Milăşan ne-a declarat că pe 16 aprilie 2013 au fost trimise la Penitenciarul Rusca din raionul Hânceşti 150 kg de jucării. Rusca este singurul penitenciar de femei din R. Moldova, iar jucăriile sunt destinate copiilor care se nasc în penitenciar şi care, potrivit legii, vor rămâne o perioadă lângă mamele lor deţinute. Proiectul social-umanitar numit „Lăsaţi copiii să vină la mine” este destinat celor 15 copii aflaţi la Rusca, cărora li se vor adăuga în curând alţi micuţi ce urmează să se nască. Credincioşii din România şi Basarabia care aparţin de parohia Bolzano au mai strâns 340 kg de haine bărbăteşti pe care le-au trimis la Penitenciarul nr. 18 Brăneşti. Părintele ne-a spus că acest proiect, numit „Gol am fost şi m-aţi îmbrăcat (Matei 25, 36)”, este destinat celor 340 de deţinuţi din Penitenciarul nr. 18 Brăneşti. O mare parte dintre aceștia nu au rude sau prieteni care să-i viziteze și să le asigure cele necesare pentru un minimum de igienă personală. Mai mult de atât, ei sunt singuri de ani de zile, fără să-i caute cineva.

Unii dintre basarabenii care sunt enoriaşii parohiei „Izvorul Tămăduirii” au povestit despre necazurile deţinuţilor, iar părintele i-a îndemnat pe toţi credincioşii să-i ajute pe cei aflaţi în nevoie. La Biserica ortodoxă „Izvorul Tămăduirii”, singura din Alto-Adige, vin numeroşi creştini originari din România şi R. Moldova. Slujbele se ţin după stilul nou, dar părintele Lucian Milăşan se duce cu colindele şi botezul şi pe la casele basarabenilor din Bolzano care doresc să ţină sărbătorile după stilul vechi.

Pe cuprinsul Episcopiei Române Ortodoxe din Italia se află 182 de parohii, filii şi paraclise, răspândite pe întreg teritoriul italian. Pentru participarea la slujbe, dar şi pentru nunţi sau cumătrii, basarabenii se pot duce la oricare dintre acestea.

Timpul.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus