Opinii și Editoriale

Elefantul în Moldova

De curând librăria online Elefant a ajuns și la noi. În dezavantaj sunt doar oamenii care nu se descurcă să comande pe Internet, dar până la urmă și ei pot apela, în caz de nevoie, la un prieten. Dacă o carte apărută în România e în lista cuiva de priorități, acum nu va mai fi nevoie să aștepte un drum peste Prut.

Librăriile online dezavantajează librăriile reale, cu sedii și evenimente, care din prețul cărților trebuie să își recupereze și banii de chirie. Însă pentru cititor faptul că librăria online îi oferă cartea dorită la reducere e un câștig. M-am uitat pe site și am văzut că prețurile sunt considerabil mai mici.

Pentru mine e important să merg într-o librărie (în care să am încredere!) și să văd celelalte cărți, să îmi cumpăr singură volumul dorit, să particip la evenimente culturale. Dar din păcate în Moldova cartea românească e o raritate. Inclusiv cele ale autorilor de la noi, care, în mare parte, publică peste Prut.

Sunt multe cărți bune la care nu puteam ajunge până acum. De multe ori m-am văzut nevoită să recomand cărți pe care cititorul din Moldova nu avea de unde să le procure. De aceea mă bucur că elefant.md a ajuns pe piața noastră. Și îmi convine, trebuie să recunosc, că au cărți mult mai ieftine decât în alte librării. Fiindcă suntem nevoiți să recunoaștem că problemele financiare sunt reale la peste 80% din populația acestei țări.
Însă deși vă recomand cu încredere site-ul, nu voi înceta să visez la librăriile adevărate, bine construite, bine amplasate, cu spații și cafenele, cu evenimente în fiecare săptămână, așa cum au probabil toate celelalte țări din lume, mai puțin a noastră.

Până vom avea librării serioase, cafenele literare, cu expoziții și lansări, cu spații bine gândite, renunț să visez la o efervescență culturală a Republicii Moldova. Dar pot să mă simt măcar parțial mulțumită că de acum nu trebuie să îmi mai pândesc prietenii care călătoresc în România pentru a ajunge la cărțile colegilor mei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *