Timpul.md

Actualitate 7 Februarie 2018 | 08:27

Elon Musk ar putea scrie istorie. Cea mai puternică rachetă din lume a fost lansată cu succes

Omul de afaceri american Elon Musk ar putea scrie istorie. Marți seara a fost lansată cu succes, de la centrul spațial Kennedy din Florida, cea mai nouă rachetă a sa, Falcon Heavy. Este cea mai puternică din lume și, dacă va reuși să treacă de toate fazele programate, ar putea ajunge pe o orbită aflată la aceeași distanță de Soare ca planeta Marte, scrie digi24.ro 

Lansarea a avut loc la ora 22:45, ora României. Dacă toate fazele zborului vor fi încununate de succes se va ști la circa 6 ore și jumătate de la lansare.
Deşi nu are echipaj uman, la bordul rachete se află o încărcătură neobişnuită: o maşină electrică Tesla Roadster produsă tot de Elon Musk, directorul executiv al SpaceX şi Tesla. „Falcon Heavy trimite o maşină pe Marte”, a scris Elon Musk, luni, pe Twitter. Musk a publicat pe Instagram o fotografie cu maşina Telsa Roadster ataşată de o porţiune a rachetei. În scaunul şoferului este un manechin îmbrăcat în costum de astronaut.

Falcon Heavy îşi va înscrie încărcătura - bolidul Tesla Roadster - pe o traiectorie eliptică, ce se va afla la un moment la aceeaşi distanţă faţă de Soare ca şi Marte. Potrivit lui Elon Musk, dacă lansarea va reuşi pe deplin, maşina va călători în spaţiul îndepărtat miliarde de ani.

Falcon Heavy este cea mai mare şi cea mai puternică rachetă lansată în spațiu după Saturn V, racheta folosită în misiunile Apollo, care i-a dus pe astronauţii NASA pe Lună, scrie Agerpres.


Vehiculul spațial uriaș s-a desprins fără incidente de rampa de lansare și s-a înălțat deasupra Oceanului Atlantic. Zborul este considerat unul cu risc. Însuși șeful SpaceX a declarat că șansele de reușită de la prima încercare sunt de 50 la sută.

Racheta lansată marţi reprezintă un pas important pentru SpaceX, compania privată care a dezvoltat propulsoare reutilizabile pentru rachete astfel încât zborurile spaţiale să fie mai accesibile şi să faciliteze drumul primilor oameni către Marte.

Falcon Heavy ar urma să marcheze, astfel, prima aterizare a celor trei trepte propulsoare reutilizabile pentru rachete. Ele vor cădea înapoi pe Pământ. Musk a spus în decembrie, într-un mesaj publicat pe Twitter, că două dintre propulsoare se vor întoarce la bază „făcând acrobaţii sincron”, iar al treilea va ateriza pe o barjă situată în Oceanul Atlantic.

Conform companiei SpaceX, racheta Falcon Heavy are o înălţime de 70 de metri, a fost creată în cadrul planurilor pentru o viitoare misiune pe Marte și este capabilă să ridice în aer o încărcătură de două ori mai mare decât a celei mai mari rachete operaţionale în prezent. Adică ar putea ridica circa 64 de tone, o greutate mai mare decât a unui avion 737 încărcat cu pasageri, personal, bagaje şi combustibil.

Falcon Heavy este propulsată de trei rachete Falcon 9 în două trepte care se vor desprinde de rezervorul principal al rachetei după lansare şi se vor întoarce pe Terra pentru a fi reutilizate. Rachetele Falcon 9 au fost folosite de mai multe ori în cadrul misiunilor de reaprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Acestea s-au întors de 21 de ori aterizând pe uscat sau pe barje amplasate pe ocean, conform space.com.

Lansarea Falcon Heavy reprezintă un eveniment aşteptat cu nerăbadare de mai mulți ani. Musk anunţase că aceasta se află în lucru începând din 2011. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus