Timpul.md

Actualitate 29 Mai 2018 | 10:52

Energia electrică ar putea să se ieftinească în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va anunța în scurt timp o ședință publică pentru a examina propunerea de a ajustare, în scădere, a tarifelor la energia electrică. Specialiștii ANRE sugerează o reducere mai mare față de cea sugerată de furnizor.

Solicitată de IPN, Galina Sanduţa, ofițer de presă ANRE, a spus că specialiștii instituției, în urma calculelor făcute în baza propunerii venite din partea Gas Natural Fenosa în luna martie, au ajuns la concluzia că pentru consumatorii casnici, racordați la rețeaua de tensiune joasă, reducerea de tarif ar trebui să fie de 12%, față de 5,5% cât a propus furnizorul.

Pentru consumatorii racordați la rețeaua de tensiune medie, ANRE propune reducerea tarifului cu 13,1%, în timp ce furnizorul a estimat o reducere de 6,1%. Pentru consumatorii racordați la rețeaua de tensiune înaltă ANRE propune o reducere a tarifului cu 13,5%, față de 6% cât a propus Gas Natural Fenosa.

Totodată, ANRE propune reducerea cu 10% a tarifului pentru consumatorii din nordul țării racordați la rețelele de tensiune joasă, deserviți de către RED-Nord și FEE, iar pentru cei conectați la rețeaua de tensiune medie – de 9,7%.

Gas Natural Fenosa a prezentat în luna martie la ANRE propunerea de reducere a tarifelor energiei electrice, cu aplicare din 1 aprilie. Pentru consumatorii racordați la rețelele de tensiune joasă s-a propus în tarif de 187,99 bani/kWh, faţă de 199 bani/kWh cât este în prezent. Pentru cei racordați la rețelele de tensiune medie – 170,9 bani/kWh, față de 182 bani/kWh. Iar rețelele de tensiunea înaltă furnizorul propune tariful de 143,85 bani/kWh, față de 153,00 bani/kWh cât este acum.

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus