Timpul.md

UE / Nato 26 Ianuarie 2011 | 13:40

Este sau nu Transnistria un obstacol pentru liberalizarea vizelor

Existenţa conflictului transnistrean nu va împiedica realizarea obiectivelor stipulate în Planul de Acţiuni privind liberalizarea vizelor, care a fost înmânat Guvernului de la Chişinău luni, 24 ianuarie 2011. Declaraţia îi aparţine lui Eugen Caras, director adjunct al Departamentului pentru Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), făcută în cadrul Clubului de presă organizat astăzi, de către Asociaţia pentru Politică Externă (APE).

Documentul înmânat la începutul săptămânii de către comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom continuă să fie dezbătut de către experţii din domeniu, împreună cu reprezentanţii autorităţilor centrale.

E. Caras recunoaşte, în acelaşi timp, că problema transnistreană nu e tocmai favorabilă pentru obţinerea regimului liberalizat de vize. La rândul său, Eugen Revenco, membru al APE, consideră că ţara noastră este pe calea cea dreaptă în ceea ce priveşte consolidarea frontierelor sale. „Anul trecut a început demarcarea frontierei de est, după care urmează să fie semnat un Acord privind frontiera de stat”, a spus Revenco. În opinia expertului, probleme similare au mai multe ţări din Europa (Slovenia, Gibraltar), dar acest lucru nu le împiedică să se dezvolte. „Este necesară, în acelaşi timp, o consolidare a autorităţilor de la Chişinău cu cele de la Kiev, precum şi continuarea asistenţei EUBAM”, a mai precizat Eugen Revenco.

Iar Victor Chirilă, director executiv la APE, crede că problema transnitreană nu reprezintă un obstacol de neîntrecut, „dimpotrivă, e o oportunitate de a iniţia un dialog cu administraţia de la Tiraspol”.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus