Opinii și Editoriale

EU TV si fenomenul mercenarilor de presa

Vineri, la ora 24.00, campania electorala s-a incheiat si orice agitatie electorala dupa aceasta ora este o grava incalcare a legislatiei. Intr-un deplin si nedisimulat dispret fata de legile acestei tari, pe care Rosca a declarat in campania electorala ca o vrea una „de succes”, sambata, televiziunea sa a continuat agitatia electorala. Astfel, sambata seara, EU TV a reluat emisiunea „Media expres”, transmisa in ajun. Ca si celelalte din acest ciclu, emisiunea de sambata seara a fost construita pe atacuri violente si jignitoarea la adresa oponentilor electorali ai comunistilor si pepecedistilor. Fara probe si argumente, neglijandu-se cel mai important principiu care guverneaza un stat de drept, principiul prezumtiei nevinovatiei, acuzatiile au curs garla, acestia fiind etichetati banditi, infractori, criminali, violatori s.a.m.d.

Unele reactii la acest act de golanie mediatica vezi in materialul lui P. Paduraru din pag. 5. Sa ne referim la emisiunea in sine si la ceea ce prezinta ea in contextul jurnalismului de opinie din R. Moldova. „Media expres”, moderata de V. Nastase, avandu-i ca invitati permanenti pe I. Burciu si S. Praporsic – supranumiti „gogosarii”, „buldogii” lui Rosca – a scandalizat opinia publica si s-a facut „celebra” ca „emisiune de autor”. Tot „emisiuni de autor” sunt considerate de EU TV, „Post-factum” si „Scurt pe doi”, realizate de belicosul si „carismaticul” jurnalist „patrat”, I. Burciu. Conceputa formal ca o emisiune de analiza a presei de genul „Revista presei”, „Media expres” a fost de fapt (si va mai fi oare?!) o emisiune in care Rosca se rafuia golaneste cu oponentii sai politici si ai lui Voronin. Obiectul emisiunii erau doar ziarele TIMPUL si JURNAL de Chisinau si ziaristii de la respectivele publicatii si politicienii din opozitie. De o atentie aparte s-a bucurat umila mea persoana – nu a existat nicio emisiune unde sa nu fiu calomniat, denigrat, etichetat s.a.m.d. Epitetele gen „mogul de presa”, „proprietar de vile si de conturi supragonflate”, „bulibasa presei mafiotizate”, „ciugulitor din palmele mafiei rusesti” s.a.m.d. sunt doar cateva si nu cele mai indecente. La respectiva „emisiune de autor” au fot atacati cu ticalosenie V. Filat, S. Urecheanu, Al. Tanase, N. Dabija, I. Hadarca, V. Cosarciuc, L. Bujor, V. Nagacevschi s.a., etichetati drept „dinozauri”, „gangsteri ai coruptiei”, „fosile”, „hoti”, „banditi”, „infractori” s.a.m.d. Evident, „Media expres” nu avea nimic in comun cu „analiza presei”, niciodata la emisiunea data nu s-au facut referiri sau macar aluzii la „Nezavisimaia Moldova”, „Saptamana”, „Comunistul” s.a. sau la posturile de radio si televiziune ANTENA C, „Radio Moldova”, NIT, tinta fiind publicatiile TIMPUL si JURNAL de Chisinau, posturile PRO TV Chisinau si „Vocea Basarabiei”. Scopul ei a fost nu „analiza presei”, ci asasinarea morala a oponentilor politici ai lui Rosca si Voronin.
Prin „Media expres”, „Scurt pe doi” si „Post-factum” s-a scris cea mai urata pagina a telejurnalismului de opinie moldovean, iar cei trei „telejurnalisti” – V. Nastase, I. Burciu si S. Praporsic -, care sambata seara bazaiau ca niste muste deasupra cadavrului politic al lui Rosca, au devenit figurile emblematice ale mercenarilor de presa, fara mama, fara ?ara si fara Dumnezeu. E un subiect care opinia publica nu-l mai poate evita si va trebui sa-l ia in dezbatere dupa alegeri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *