Integrare Europeană

Europa Culturii: Mircea Dinescu, poetul lunii noiembrie la Radiodifuziunea suedeză

Publicul a putut asculta o selecţie de poeme din volumul „Cum şi-au pierdut indigenii din rezervaţie dreptul de a călători”, apărut în limba suedeză în 1990 la Editura „Symposium”, în traducerea lui Ion Milos. Lectura poeziilor a fost asigurată de actriţa Anita Ekström şi a fost acompaniată de bucăţi muzicale semnate, printre alţii, de George Enescu şi Dinu Lipatti. Dintre emisiunile Radiodifuziunii suedeze, programul care l-a avut invitat pe Mircea Dinescu se difuzează zilnic de peste 70 de ani şi are o audienţă-record.

Compozitori-victime ale Holocaustului, pe scena Operei de Cameră din Varşovia

Opera de Cameră din Varşovia doreşte, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existenţă, să readucă în atenţia publicului compozitori uitaţi, victime ale Holocaustului. Directorul instituţiei, Stefan Sutkowski, este pasionat de găsirea unor opere pierdute sau pe nedrept uitate. În acest an, el doreşte să aducă pe scenă „Împăratul din Atlantis sau Refuzul de a muri” (Der Kaiser von Atlantis oder Die Todverweigerung), o operă compusă în 1943 de către cehul Viktor Ullman, elev al lui Arnold Schoenberg, în spatele gardului de sârmă ghimpată al lagărului de concentrare Theresienstadt (Terezin) de lângă Praga. „Naziştii au organizat în acest lagăr activităţi culturale pentru a face să pară că aici condiţiile nu erau atât de rele şi că muzicienii dispuneau de propria lor scenă”, a explicat muzicologul. Opera lui Ullman, al cărui stil oscilează între Gustav Mahler şi Kurt Weill, a fost repetată la Terezin. Livretul lui Petr Kien, un alt deportat, denunţă regimul lui Adolf Hitler.

„Jacob se hotărăşte să iubească”, desemnată Cartea anului 2011 în Elveţia

Romanul „Jacob se hotărăşte să iubească”, al scriitorului de origine română Cătălin Dorian Florescu, apărut în 2011 la Editura germană „C. H. Beck”, a fost desemnat drept Cartea anului în Elveţia. În valoare de 40.000 de franci, „Swiss Bookprize” este decernat de Uniunea Editorilor şi a Librarilor din Ţara Cantoanelor şi este cel mai important premiu care se acordă literaturii din Elveţia. Ca şi în celelalte cărţi ale lui Cătălin Dorian Florescu, o bună parte a acţiunii din „Jacob se hotărăşte să iubească” are loc în România, mai exact, în satul Tomnatic din judeţul Timiş. Este o poveste despre dragoste şi prietenie, fugă şi trădare, care debutează la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când o parte din locuitorii provinciei Lorena pornesc în căutarea unei vieţi mai bune şi ajung, după un drum primejdios, în Banat.

Andrzej Wajda începe filmările la o peliculă despre Lech Walesa

Regizorul polonez Andrzej Wajda a anunţat că începe filmările la o peliculă despre legendarul lider al Sindicatului „Solidaritatea” şi fostul preşedinte polonez Lech Walesa. „Va fi cel mai dificil film din cariera mea”, a mărturisit cineastul în vârstă de 84 de ani. „Nu vreau, dar trebuie”, a mai spus el în glumă, repetând o expresie celebră a lui Walesa, intrată în limbajul curent al polonezilor. Wajda crede că „Polonia a dat un erou unic, care a obţinut o victorie reală” asupra comunismului.

Rubrică de Silvia Bogdănaş

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *