Integrare Europeană

Europenii: A apărut ghidul „Moldoveni în Italia”

Ghidul „Moldoveni în Italia” a fost deja tipărit şi se distribuie prin intermediul Consulatului din Bologna şi al asociaţiilor din nordul Italiei. El conţine o bogată colecţie de materiale care vizează teme esenţiale pentru migranţi, precum ar fi: permisul de şedere, cetăţenia, încadrarea în câmpul muncii, studii, sistemul de securitate socială, reîntregirea familiei, sănătate, servicii utile în Italia, informaţii diverse ş.a. Potrivit autorilor, ghidul este util pentru a îndruma cititorul cu privire la problemele cele mai complicate ale birocraţiei italiene şi oferă o bogată colecţie de informaţii (adrese, telefoane, e-mail, site-uri web, fax etc.), iar fiecare cititor poate găsi aici o soluţie a problemelor practicii birocratice.

Stadionul-simbol al regimului nazist a fost demolat

Un stadion-simbol al regimului nazist, folosit pentru adunările şi paradele militare la care a luat parte Adolf Hitler, a fost demolat la Berlin, în prezenţa a numeroşi curioşi.

Stadionul Deutschlandhalle a fost construit în 1935, după indicaţiile lui Hitler. Fiind ridicat cu un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Berlin, pe atunci era cea mai mare arenă sportivă din lume. Stadionul aduna mii de oameni la discursurile führerului. Mircea Raţiu, fratele cunoscutului politician Ion Raţiu, care a primit o bursă în 1942, la Berlin, amintea într-un interviu, cum în 1943 a asistat la un astfel de discurs. „În ’43 l-am văzut pe Hitler pe Stadionul Olimpic din Berlin. Erau mii de oameni. A intrat singur, fără gardă de corp. Mai târziu, când a avut ocazia să citească discursul, Mircea Raţiu, şi-a dat seama ce „putere de manipulare avea Der Führer”… Pe ruinele stadionului autorităţile din Berlin intenţionează să construiască un centru de expoziţii şi conferinţe în valoare de 75 de milioane de euro.

Stare de urgenţă în Slovacia: medicii demisionează în masă

Guvernul slovac a declarat stare de urgenţă în urma demisiilor în masă a aproximativ 2000 de doctori (o treime din numărul total) din cauza salariilor prea mici, care intră în vigoare la 1 decembrie. Starea de urgenţă vizează 15 spitale din 13 districte (dintr-un total de 50) ale Slovaciei, această situaţie forţând medicii care şi-au prezentat demisia să continue să lucreze după data de 1 decembrie. Ministrul slovac al Sănătăţii spune că guvernul este gata să ajungă la o înţelegere cu medicii. Dacă însă înţelegerea eşuează, vor urma fuziuni ale departamentelor spitalelor şi reduceri ale numărului de paturi.

Ungurii nu se vor mai pensiona anticipat

De la 1 ianuarie anul viitor, ungurii nu vor mai putea ieşi anticipat la pensie, după ce Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege propus de guvern în acest sens, cu 257 de voturi pentru şi 97 de voturi împotrivă. Noua lege prevede că pensiile aflate în plată în acest moment vor fi finanţate de la bugetul central, şi nu din fondurile de asigurări sociale. Totodată, foştii ofiţeri de poliţie şi alţi angajaţi ai ministerului public şi serviciilor de intervenţie, care au sub 57 de ani şi care până acum s-au putut pensiona anticipat, să plătească impozit pe venitul din pensie, dacă nu vor să se întoarcă la lucru…

Selecţie de Andreea Ştefan

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *