Ultima oră

Femeia care a murit în explozia de la fabrica de arme Cugir scăpase cu viaţă, dar s-a întors după telefon

Puţin după ora 11, o explozie a zguduit tunelul în care se testează armele produse la fabrica din Cugir.

O decizie fatală

19 angajaţi erau în poligonul de încercare, în acel moment. Reuşiseră cu toţii să iasă din tunel, când una dintre angajate, o femeie în vârstă de 51 de ani, s-a întors să îşi recupereze telefonul.

Dan Bârzu, soţul femeii: Numai ei stiu ce e acolo… Deocamdata sunt toti speriati. Plangeau si aia din poligon, saracii… colegele ei, de nu mai stiau. Dupa cate am inteles de la colegii ei, nu a reusit sa iasa.

Dănuţ Hălălai, prefectul de Alba: Cand s-a intors femeia, cred ca datorită si gazelor şi fumului putenic s-a intoxicat, a ramas acolo. A murit prin asfixiere după care a fost arsa, carbonizată.

Explozia, foarte probabil de la praful de pușcă

Explozia a fost urmată de un incendiu puternic, pe care pompierii l-au stins după două ore. Toţi angajaţii fabricii au fost trimişi acasă.

LT. COL. MIRCEA DAN, ISU ALBA: Exista pericol datorat cartuselor care se mai detoneaza la acest moment in interiorul poligonului. Controlat.

În acest moment, nu se ştie exact ce anume a provocat explozia. Una dintre ipoteze este că s-ar fi aprins accidental praful de puşcă. Surse din interiorul ISU exclud varianta unui scurtcircuit.

La izolarea tunelului respectiv s-ar fi folosit acelasi tip de burete precum cel de la colectiv. Fiind extrem de inflamabil, o singura scânteie a fost suficienta pentru a-l aprinde.

Dănuţ Hălălai, prefectul de Alba: În momentul in care s-a facut tragerea, dupa cum stiti, pe gura tevii iese flacara, iar aceasta flacara cred ca impreuna cu pulberea a creat un mic incendiu care automat s-a propagat.

Nu ar fi singurul incident de acest fel
După stingerea incendiului, echipele speciale venite de la Sibiu au prelevat probe de aer pentru a stabili dacă există sau nu pericol de contaminare în zonă. Mai multe anchete au început în acest caz. Inclusiv una penală pentru distrugere din culpă şi ucidere din culpă. Oficial, astfel de incidente nu au mai avut loc până acum la fabrica din Cugir.

Însă sub protecţia anonimatului, anagajaţii spun că s-au mai produs explozii, dar fără victime. Uzina de la Cugir produce arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, produce AKM-uri pentru export.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *