Actualitate

Fermieri: Am avut pierderi de milioane din cauza rachetelor antigrindină de proastă calitate

Tatiana Pavliuc, director Plaiul Bârlădean SRL din satul Bârlădeni, raionul Ocnița a constat că rachetele pe care le au stațiile antigrindină nu sunt de calitate, au fost cazuri când acestea au căzut direct lângă stație.

„În zona noastră avem o stație antigrindină, dar ei nu dispun de rachete calitative. Au avut de cele bulgărești care au o rază mică de acțiune, în plus atunci când au împușcat-o aceasta a căzut alături de stație. Nu a fost nici un rezultat, iar când a început grindina ei nu au produs împușcături pentru că nu mai aveau rachete. Rachetele rusești erau mult mai calitative. Cred că satul nu ar trebui să arunce banii în vânt, mai bine mai puține, dar de calitate. În situația creată cred că producătorii trebuie să înțeleagă că, fără tehnologii noi de producere nu vor face față provocărilor. Intenționez să instalez plasă antigrindină pe 11 hectare de livadă. Mai bine să avem mai puține hectare, dar de calitate, decât multe și să fim afectați în fiecare an”.

Vladimir Gamureac, compania Agro-Product SRL din satul Colicăuți, raionul Briceni a menționat în cadrul unei întâlniri cu ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului că rachetele împușcate nu au ajuns până la norii cu grindină.

„Din întrunirile pe care le-am avut cu reprezentanții ministerului ni s-a spus să statul nu a avut 45 de milioane de lei pentru a procura rachete antigrindină. Au procurat rachete din Bulgaria care au rază mică de acțiune, ele nici nu ajung până la nori. Dar pe lângă grindina care ne-a distrus o mare parte din recoltă ne-am confrunta și cu vânt puternic. De 33 de ani de când lucrez în livezi nu am văzut așa tornadă să fie scoși pomii din rădăcină”, a adăugat producătorul.

Georgeta Mincu, ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a explicat pomicultorilor prezenți că se poartă discuții pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

Amintim că, doar în luna mai, pe întreg teritoriul ţării au fost lansate peste 3600 de rachete antigrindină. În luna iunie curent, ministerul anunța că au fost procurate două mii de rachete antigrindină de rază lungă de acţiune. Noul lot a fost importat din Federaţia Rusă, iar pe data de 4 iunie au fost repartizate în cele 132 de puncte de lansare din ţară.

https://agrobiznes.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *