Economie

Fermierii cer guvernanţilor: Nu falimentaţi agricultura!

Timp de două ore, peste două mii de unităţi de tehnică agricolă au claxonat periodic, ca să le amintească guvernanţilor de pericolul care paşte agricultura Moldovei, împovărată de impozite, în condiţiile unei secete catastrofale, care a cuprins republica dintr-un capăt în altul.

Tehnica agricolă a fost scoasă în 30 de puncte situate pe marginea şoselelor naţionale, fără a bloca circulaţia. Aşa cum au promis, sloganele protestatarilor au avut un caracter economic: „Cerem menţinerea TVA de 8% pentru producţia agricolă!”; „Nu – decapitălizării agriculturii!”, „Pentru noi, cei de la ţară, TVA e grea povară!”, „Ne-a venit momentul, să dăm falimentul!”, „Stopaţi contrabanda zahărului!”, „Jos politica fiscală nechibzuită!”, „Seceta ne afectează, impozitele ne falimentează!”, „Vrem dezvoltare, nu doar taxare!”, „Bani la bancă împrumutăm TVA să achităm!”, „De ce nu ascultaţi ţăranii?”, „Nu falimentaţi agricultura!”. Acesta din urmă, în opinia lor, caracterizează situaţia în care a fost pusă agricultura cu noua politică fiscală, neluându-se în considerare seceta din anul curent şi faptul că ţăranii plătesc o sumedenie de impozite indirecte.


Foto: Ramin Mazur

Pe traseul Chişinău-Bălţi, unde ne-am deplasat împreună cu Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, ne-am oprit la trei puncte de concentrare ale tehnicii agricole: Ivancea şi Brăviceni, Orhei şi Sărătenii Vechi, Teleneşti. Fermierul Mihai Gaşper de la Furceni, Orhei, ne-a spus că Parlamentul a rămas să mai adopte o singură lege – cea prin care să-i pedepsească pe ţărani pentru faptul că lucrează pământul, iar Galina Busuioc de la Peresecina, acelaşi raion, a fost de părere că impozitarea excesivă a ţăranilor îi va face pe aceştia să dispară. În asemenea situaţie, potrivit lui Alexei Ivanov, preşedintele SRL „Vindex-Agro” din Ciocâlteni, agricultura e sortită falimentului. „Noi rămânem fără lucru şi ţara – fără pâine”, a constatat şi fermierul Boris Burduniuc din Mălăieşti, Teleneşti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *