Timpul.md

Externe 14 Februarie 2016 | 15:53

Forţele turce au lansat bombardamente împotriva grupării rebele a kurzilor sirieni

Forţele turce au lansat bombardamente împotriva grupării rebele a kurzilor sirieni (YPG) în nordul Siriei, iar premierul turc, Ahmet Davutoglu, a solicitat retragerea grupului din zonă, ceea ce intensifică tensiunile între statele membre NATO în privinţa opoziţiei siriene, relatează Reuters.

Bombardamentele au fost lansate de Turcia sâmbătă după ce militanţii kurzi sirieni, cu ajutorul raidurilor efectuate de Rusia, au preluat controlul asupra unei baze militare aeriene, din oraşul Azaz, în apropiere de frontiera cu Turcia.

"Atacul de azi (sâmbătă) a avut loc în virtutea angajamentului de a lupta împotriva forţelor care reprezentau o ameninţare pentru oraşul Azaz şi împrejurimile acestuia", a declarat premierul turc la televiziunea publică TRT Harber.

Un oficial al kurzilor a declarat că baza militară Menagh a fost capturată de grupul Jaysh al-Thuwwar, afliat mişcării kurde, şi nu de YPG, ambele grupări aparţinând alianţei Forţele Democratice din Siria.

Atacul Turciei asupra YPG vine şi în contextul în care există neînţelegeri cu SUA în privinţa acestei grupări. Statele Unite consideră YPG o grupare rebelă, oferindu-i ajutor în lupta împotriva forţelor regimului Assad, în timp ce Turcia o consideră grupare teroristă la fel ca pe PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan - care comite atacuri teroriste în Turcia.

John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, a îndemnat Turcia şi rebelii kurzi sirieni să nu comită atacuri reciproce, ci să se concentreze pe lupta împotriva "ameninţării comune" reprezentate de organizaţia teroristă Stat Islamic care controlează vaste arii din Siria.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus