Timpul.md

Bună Dimineața 15 Februarie 2011 | 08:07

Gânduri la lumina becului

Un om deştept, pe nume Daniel Yergin, preşedintele Cambridge Energy Research Associates, susţine că scopul securităţii energetice a unei ţări „este asigurarea de furnizări de energie la preţuri rezonabile şi astfel încât să nu fie puse în pericol valorile şi scopurile naţionale de bază”.

Un alt om deştept, pe nume Vlad Filat, prim-ministrul R. Moldova, a declarat, după vizita recentă la Bruxelles, că a discutat cu oficialii europeni despre „proiectele energetice” şi că „există două proiecte importante: unul este interconectarea reţelelor de gaze cu cele europene prin România; cel de-al doilea implică trilaterala Moldova-Ucraina-România, ce presupune interconectarea pe traseul Bălţi-Suceava”. 

Al treilea om, care este ambasadorul Rusiei în R. Moldova, a anunţat că, în 2012, expiră contractul dintre „Gazprom” şi „Moldovagaz” şi că, abia atunci „când va expira, vor începe negocieri şi poate că formula de stabilire a preţului la gaze va fi modificată”.

Acum stau şi meditez la lumina becului: va lua oare în calcul cel de-al doilea om deştept spusele primului om deştept şi va deţine argumente de oţel convingătoare atunci când va veni vremea să apere „scopurile naţionale de bază” în negocierile la care se referă cel de-al treilea om? 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus