Timpul.md

CSI / Rusia 18 Ianuarie 2017 | 12:04

Gazprom cere 5,3 miliarde de dolari de la Ucraina pentru gazele naturale neutilizate în 2016

Grupul rus Gazprom a anunțat marți că a trimis companiei energetice Naftogaz o factură în valoare de 5,3 miliarde de dolari pentru gazele naturale pe care nu le-a achiziționat anul trecut, în conformitate cu clauza "take-or-pay" din contractul convenit între cele două părți, informează Reuters. 

Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clienții Gazprom sunt obligați să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziționat o cantitate mai mică.

"În conformitate cu prevederile contractului, o factură în valoare de 5,319 miliarde de dolari a fost trimisă către Naftogaz", se arată într-un comunicat de presă al Gazprom. Grupul controlat de statul rus precizează că factura acoperă perioada cuprinsă între al doilea și al patrulea trimestru al anului trecut iar Naftogaz are la dispoziție 10 zile să plătească suma solicitată.

Cu toate acestea, Ucraina nu a mai achiziționat gaze naturale din Rusia începând din luna noiembrie 2015.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Rusia a întrerupt de mai multe ori livrările de gaze naturale spre Ucraina. În luna iunie 2014, Gazprom a impus Ucrainei să treacă la un sistem prin care trebuie să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze. În replică, compania ucraineană Naftogaz a făcut apel la Curtea de arbitraj de la Stockholm, în încercarea de a obține o modificare retroactivă a contractului de tranzit al gazelor naturale convenit cu Rusia pentru perioada 2009-2019. 

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus